Waarom ligt Mohammed zo gevoelig?

Het nieuws staat er bol van: de protesten in islamitische landen van de afgelopen week. Tussen het politiek gekleurde protest zit ongetwijfeld ook oprechte verontwaardiging. Voor niet-moslimsis het moeilijk te begrijpen waarom moslims zo sterk kunnen reageren op kritiek op hun profeet.

Haroon Moghul van Religiondispatches.com legt uit dat hiervoor twee redenen zijn. De eerste is dat Mohammed de vleesgeworden Koran is, het voorbeeld dat je moet volgen om een plek in de hemel te verdienen. Ten tweede proberen gelovigen er om die reden als Mohammed uit te zien; in woorden en daden, maar soms zelfs qua uiterlijk. Het beschimpen van Mohammed is daarom op te vatten als een persoonlijke belediging van moslims en hun grootste doel van hun leven.

Moghul praat het geweld niet goed en vindt het slechte reclame voor moslims. Hij hoopt dat de focus meer op de rol van Mohammed als vredestichter komt te liggen. Hij herinnert zich zondagsschoolverhalen over Mohammed die zijn vijanden steeds weer vergaf, zelfs toen ze afval op hem gooiden.

Voor de hele (Engelstalige) tekst, lees verder op Religiondispatches.com.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *