VU Connected: sterke verhalen verbinden

Wat religies altijd al deden, is nu ook door bedrijven ontdekt: storytelling is hét thema in de reclamewereld en wordt gebruikt door marketeers. Heilige teksten van religies en ideologieën van politieke stromingen inspireren subculturen. Grotere gemeenschappen missen een verhaal over hun identiteit. Maar welke verhalen verbinden mensen in 2030? Verzamelen hoogopgeleide academici zich op wereldschaal? Verenigen zich de Europeese zzp’ers zoals arbeiders in de negentiende eeuw rond het socialisme?

Zonder verhaal met toekomstvisie valt een gemeenschap uiteen. Het algemeen belang raakt buiten beeld en deelbelangen voeren de boventoon. Maar van tijd tot tijd veroveren verhalen nog met groot gemak de wereld. Harry Potter bijvoorbeeld of de verfilmingen van de striphelden van Marvel wisten grote groepen jarenlang te verbinden.

Wat gaan we doen?

Drie experts geven de aftrap van het thema Sterke Verhalen, gevolgd door een debat en een denksessie onder leiding van ‘De Argumentenfabriek’ waarin alle deelnemers de vraagstukken voor 2030 benoemen. Deze liggen ten grondslag aan de Agenda voor de toekomst die VU Connected in januari presenteert.

Sprekers

Haroon Sheikh is filosoof en onderzoeker bij Cyrte Investments met een focus op opkomende markten. Hij is aan de Vrije Universiteit gepromoveerd op een onderzoek naar de wijze waarop landen moderniseren en de rol van traditionele cultuur. Hij schrijft over actuele vraagstukken en is verbonden aan de Europese denktank FreedomLab.

Halleh Ghorashi is antropologe en bijzonder hoogleraar Management van Diversiteit en Integratie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Recent sprak ze de alternatieve troonrede ‘Crisis brengt meer dan misère’ uit.

James C. Kennedy is hoogleraar Nederlandse Geschiedenis sinds de Middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was hoogleraar Contemporaine Geschiedenis aan de Vrije Universiteit en schrijft een tweewekelijkse column in Trouw.

Sterke verhalen & storytelling
Woensdag 7 november 2012
16:30 t/m 18:30 uur | Amsterdam| Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29
Spreker(s): Halleh Ghorashi, Haroon Sheikh, James Kennedy
Gespreksleiding: Yvonne Zonderop, Marieke Blom (De Argumentenfabriek)
Meld je aan via http://vuconnected.nl/programma/sterke-verhalen

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *