Vrolijk vrijzinnig, maar een beetje eenzaam

Wies Houweling, theologe en algemeen secretaris van de NPB, zal vanaf vandaag elke twee weken een column schrijven voor Zinweb. Wies is altijd op zoek naar een boeiende vrijzinnige vraag en de vele vrijzinnige visies. 

Bij het doornemen van de boeken bij de verhuizing van ons kantoor naar Zwolle gaan er vele vrijzinnige kopstukken door mijn handen, Nicolette Bruining, Opzoomer, Roessingh Spelberg en Anne Zernike. Dit zijn er maar een paar uit de nog steeds grote verzameling in onze landelijke bibliotheek. Het is heerlijk om de boeken te zien, maar meer is er ook geen tijd.  Het komt wel allemaal erg serieus en zwaar over als het zo vluchtig door je handen gaat. Van Piet Smits wordt gezegd dat hij altijd heel geestig uit de hoek kon komen, maar dat zie je niet aan de buitenkant van een boek.

Zijn er wel vrolijke vrijzinnigen, of ben ik een uitzondering? Ik houd van de vrijzinnigheid, van de denkers, de openheid, het engagement, maar soms is het wel erg serieus. Van nature ben ik een vrolijk mens en praat ik graag over vrijzinnigheid in een aangenaam gesprek. Kan vrijzinnig ook vrolijk zijn of is het altijd serieus. Is vrijzinnigheid zelfs per definitie eenzaam? Vrijzinnigen zoeken altijd verder? Vaak houd ik op ingewikkelde tijden voor: onze vrijzinnigheid is pluriform maar weerbarstig. Ook vrijzinnige theologen en filosofen zijn moeilijk te organiseren in groepsverband.

“Vrijzinnige denkers ontwikkelen standpunten die hun tegenstanders niet goed vinden, maar die ook medestanders in het harnas jagen, daarom ontwikkelt eerlijk vrijzinnig denken een beetje eenzaamheid.”, is een uitspraak van Etienne Vermeersch bij het ontvangen van de prijs van de vrijzinnig humanisme vereniging ( VVH ) in België in juni 2011.

Ik denk dat hij wel gelijk heeft, maar ik houd het graag een beetje vrolijk. Daarover zal ik de komende weken schrijven.

Wies Houweling
Wies Houweling wil als theoloog grensverkennend en verbindend werkzaam zijn. Ze is altijd op zoek naar een boeiende vrijzinnige vraag en vele vrijzinnige visies. Wies is werkzaam als algemeen secretaris bij Vrijzinnigen Nederland. Ze geeft lezingen, schrijft artikelen en heeft een uitgebreid landelijk en internationaal vrijzinnig netwerk
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *