Vrijzinnigheid: onbekend maakt onbemind

Op de website Nieuwwij.nl schreef columnist Jean-Jacques Suurmond een kritisch stuk over de vrijzinnigheid. Die is volgens hem te saai. Erik Jan Tillema schreef een reactie op de website van de VVP en Nieuwwij.nl.

Val je met vrijzinnigen van de ene gaap in de andere? Is de vrijzinnigheid te rationeel, anti-dogmatisch? Blijkbaar bestaan er nog steeds veel vooroordelen over de vrijzinnigheid. In zijn column ‘Vrij saai’ laat Jean-Jacques Suurmond zich negatief uit over de vrijzinnigheid. Dat doet hij door het aanhalen van enkele voorbeelden, die echter niet representatief zijn voor de vrijzinnigheid.

Allereerst constateert Suurmond dat vrijzinnigen wars zijn van dogma’s. Vrijzinnigen gebruiken dogma’s vooral om te vertellen wat ze niet geloven. Suurmond noemt als voorbeeld de dogma’s over de natuur van Jezus en de Wederopstanding. Laat dat nu net twee geloofsopvattingen zijn waar vrijzinnigen heel mystiek mee omgaan.

Het klopt dat vrijzinnigen rationeel zijn. Het klopt niet dat vrijzinnigen alleen maar rationeel zijn. Vrijzinnig-zijn is een combinatie van rationaliteit en mystiek. Dat is een moeizame combinatie en vrijzinnigen zijn dan ook hun hele leven lang bezig om deze twee in balans te houden. Vrijzinnigen ervaren op een mystieke manier het geloof, dat ze vervolgens rationeel verklaren.

Lees hier de column verder op nieuwwij.nl.

Erik Jan Tillema
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *