Vrijzinnige zakkenvullers

Ja, ze bestaan: vrijzinnige gelovigen die hun kerken bestelen. Het klinkt vreemd, maar vrijzinnigen zijn net gewone mensen. Als het voorkomt zoals een paar weken geleden in Den Haag waar een doopsgezind echtpaar hun kerk 650.000 euro afpakte mogen ze meteen op de voorpagina van de krant. Zelfs bij Pauw en Witteman mogen ze aanschuiven. 

Niets kwaads over doopsgezinden, zij zijn één van mijn meest favoriete kerken, maar de reactie van mijn omgeving was: Goh, zijn er doopsgezinden in Den Haag?, Hebben die zoveel geld dan? En ook nog hele slimme gelovigen die er met het geld vandoor gaan? Ja, Ja, Ja, helaas. Een grote strop voor de DG landelijk en de kerk in Den Haag. 

De andere zijde van het verhaal is wel dat iedereen weer weet dat er ook rijke doopsgezinden zijn en ook in de Randstad. In publicitair opzicht was het dus nog niet zo slecht. Wel een dure publiciteitscampagne, maar de voorzitter van de doopsgezinden wilde niet op TV. Veel geld van vrijzinnigen zit tegenwoordig in publiciteitscampagnes, boeken en dure glossy’s. Communicatie en brandingsbureaus verdienen ook dik aan Vrijzinnigen. 

Misschien is publiciteit via creatieve gelovigen eenvoudiger. Neem een aantal slimme leden van rijke afdelingen laat hen er met het geld vandoor gaan en voor je het weet zit er elke avond een vrijzinnige bij Paul en Witteman en DWDD. Met als onderwerp hoe je bewust kunt leven, over goed en kwaad en waarom je doet wat je doet. Spannende TV!

Foto: Mike Schmid/Flickr.com

Wies Houweling
Wies Houweling wil als theoloog grensverkennend en verbindend werkzaam zijn. Ze is altijd op zoek naar een boeiende vrijzinnige vraag en vele vrijzinnige visies. Wies is werkzaam als algemeen secretaris bij Vrijzinnigen Nederland. Ze geeft lezingen, schrijft artikelen en heeft een uitgebreid landelijk en internationaal vrijzinnig netwerk
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *