"Vrijzinnige theologie moet een plek krijgen op de universiteit."

Jessa van der Vaart (Vrijburg, Amsterdam) is na Matthijs de VriesYvonne Hiemstra en Hester Smits de vierde uit een reeks van vrijzinnige predikanten die Zinweb vraag naar de toekomst van vrijzinnigheid in Nederland. Zie voor meer informatie: jonge predikanten over toekomst vrijzinnigheid.

Jessa heeft geen kerkelijke achtergrond en is toch op de preekstoel beland. We vragen haar naar deze geschiedenis en haar kijk op vrijzinnige theologie. Ziet zij nog een noodzaak voor vrijzinnige kerkgemeenschappen in Nederland?

Kijk hier naar deze boeiende vrouw en haar verhaal!


See video

Ds. Jessa van der Vaart is predikant namens de VVP in Vrijburg, Amsterdam: 

“Eind augustus 1992 begon ik aan een studie Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Twee jaar later zwaaide ik om naar de studie Godgeleerdheid aan dezelfde universiteit. Na mijn afstuderen in 2000 kon ik meteen aan de slag als redacteur/verslaggever bij de Ikon-radio. In augustus 2001 kreeg ik de gelegenheid om als bureaumedewerker bij Vrijzinnig Centrum Vrijburg werkervaring op te doen in een kerkelijke gemeente. Na ruim een jaar achter de schermen bij deze gemeente te hebben gewerkt, vervolgde ik mijn studie bij de kerkelijke opleiding van de PKN aan de RU Leiden. Van 2005-2008 was ik werkzaam als vicaris voor het jeugd- en jongerenwerk bij de Kloosterkerk te Den Haag en sinds 8 juni 2008 ben ik als predikant verbonden aan te VVP te Amsterdam, met een bijzondere opdracht bij de Remonstrantse Broederschap.” (vrijburg.nl)

 

Zie verder in deze serie:

– Hester Smits‘Mijn dochter heeft niet zoveel met de kerk.’

– Yvonne Hiemstra: ‘We hebben als vrijzinnigheid secularisatie in de hand gewerkt.’

Matthijs de Vries: ‘De kerk is geen must.’

Over twee weken: waar zijn de vrijzinnige theologie-studenten? Wat voor toekomst zien zij voor zich? Een intervieuw met Predikant-in-Opleiding Lodewieke Groeneveld (PKN). 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *