Vrijzinnig (s)Preken

Preken doet tegenwoordig iedereen. Bij dominees lopen de kerken leeg, maar de Preek van de Leek trekt volle zalen. Het is tijd voor vrijzinnig spreken in plaats van het traditionele preken. Dominees zijn niet de enigen meer, maar wie zijn de sprekers van deze tijd. Wie kunnen zich op boeiende en inspirerende wijze uitspreken over inspiratie, kunst en de maatschappij? Wij zijn op zoek naar pioniers, die iets te vertellen hebben. Een geluid dat een preekstoel/podium verdient in deze samenleving.

In deze consumptiemaatschappij luisteren we natuurlijk liever naar verhalen van anderen, maar is het niet eens tijd je eigen verhaal te schrijven?  Nu ik veel minder preek dan vroeger merk ik hoe gemakkelijk dat consumeren is. Na een uur weet je soms al niet meer waar het over ging. Het formuleren van wat je eigen visie is, blijft confronterend uitdagend en boeiender dan luisteren. Uiteindelijk blijven deze zelfgeschreven of uitgesproken woorden je beter bij dan die van anderen.

Alle vrouwen kunnen meedoen aan de (s)preekwedstrijd over religie, kunst en maatschappelijk engagement. Schrijf een verhaal of preek van max. 1200 woorden voor 6 juni en stuur het naar onderstaand adres. Misschien kom je in de finale op zondag 15 juni om 11.00 in Paradiso in Amsterdam, de plek waar de eerste vrouwen preekten. De jury bestaat uit Tinkebell (kunstenaar), Titus Muizelaar (acteur) en Ciska Stark (docente preken) spreekwedstrijd@vrijzinnigen.nl.

Afbeelding: S.J. De Waard/Wikimedia Commons

Wies Houweling
Wies Houweling wil als theoloog grensverkennend en verbindend werkzaam zijn. Ze is altijd op zoek naar een boeiende vrijzinnige vraag en vele vrijzinnige visies. Wies is werkzaam als algemeen secretaris bij Vrijzinnigen Nederland. Ze geeft lezingen, schrijft artikelen en heeft een uitgebreid landelijk en internationaal vrijzinnig netwerk
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *