Vrijzinnig leven: Bewogen, open en uitnodigend(2)

Onze perspectieven voor de toekomst? Wij willen de vrijzinnige en liberale theologische positie verder duidelijk maken, zonder daarbij missie te bedrijven. Wij willen graag het gesprek voeren met humanisten en ook met atheïsten. We bediscussiëren ook politieke vraagstukken,  in navolging van Walter Benjamin die zegt: ‘Het kapitalisme is een religie’.  Wij maken ons druk over de vraag hoe wij deze verlokkende en alles verslindende kapitalistische religie een menselijker en meer sociale gestalte kunnen geven.  Het inspirerende aan een vrijzinnige en liberale kerk is toch:  uit principe kent ons denken geen begrenzingen. 

Het is de hoogste tijd om ook jonge mensen tussen de 20 en 40 jaar de gelegenheid te bieden om hun zaken in een remonstrantenforum te kunnen bespreken. Dan kunnen zij zelf gaan bepalen wat voor hen in spirituele zin belangrijk  is. Hetzelfde geldt voor Turkse of Arabische moslims:  de grote kerken hebben koudwatervrees om dat contact aan te gaan.  Wij niet, binnenkort gaan wij in ons forum met Turkse filosofen samenwerken.  Ook in Vrijburg Amsterdam preken moslims, dat is voor ons een zeer inspirerend voorbeeld. Wij zoeken bovendien verbindingen met spiritueel geïnteresseerde mensen van bijvoorbeeld Spaanse, Portugese of Italiaanse  afkomst die op het moment met duizenden naar Berlijn komen in de hoop op werk en een beter leven dan in hun land van herkomst.  Kunnen de remonstranten deze nieuwe ‘economische vluchtelingen’ begeleiding en hulp bieden?

Europa
‘Wat betekent Europa eigenlijk voor de remonstranten?’, wordt mij vaak gevraagd.  Ik heb daar geen antwoord op. Willen de remonstranten wel een Europese kerk worden?  Of is een forum in Berlijn slechts een kleine, aangename uitzondering?  Voelen de Nederlandse remonstranten inderdaad dat zij rond de religieuze ontwikkeling in Europa een nieuwe opdracht hebben?  En willen ze daar menskracht voor inzetten?  Zulke vragen stellen wij ons vanuit ons kleine forum in Berlijn, dat rust op de schouders van enkele vrijwilligers die daar veel vrije tijd in willen stoppen.  Wat moeten wij doen als mensen een vrijzinnig (homo)huwelijk wensen?  En wat als de vele mensen zonder religie een vrijzinnig – christelijke begrafenis wensen?  In Berlijn is 52 procent van de inwoners single, onder hen zijn 400.000 homoseksuelen.  De eenzaamheid onder veel oudere homo’s en lesbiennes  zou bijvoorbeeld een urgent thema voor remonstranten kunnen zijn. Wij kunnen dat in ons kleine forum in Berlijn allemaal niet aan.  Wij vormen slechts een bescheiden geluid, dat het in het kerkelijke Berlijn, zoals hierboven beschreven, niet gemakkelijk heeft.  En toch geloof ik dat de kansen voor de vrijzinnige remonstranten, die ‘christenen en humanisten’, heel groot zijn.  Dan moeten ze zich wel als een open beweging willen manifesteren met veel fora en kleine galerieën, zelfs met cryptes en cafés. Er zijn natuurlijk gemeenten binnen de ‘orthodoxe kerken’ die liberaal en vrijzinnig van karakter zijn, en ook zijn liberale en vrijzinnige inzichten in hun theologie al lang gemeengoed.  Maar wat wij nodig hebben – ook in Duitsland –  is een kerkgemeenschap, die altijd, principieel en vanzelfsprekend een liberaal-theologisch en vrijzinnig gedachtegoed ondersteunt en praktiseert. Er is behoefte aan een gemeenschap van gelovigen, die geen ‘algemene belijdenis’ verlangt, maar ieders spirituele vrijheid  respecteert. 

Christian Modehn is Initiator van het ‘Forum der Remonstranten’ in Berlijn. Hij studeerde katholieke theologie  (Diploma) en filosofie (Magister). Al 35 jaar werkt hij als journalist bij de ARD voor radio en televisie. Sinds 2011 is hij landelijk lid van de remonstranten.  

(Vertaling Michel Peters)

Bron: Adrem juni 2013

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *