Vrijzinnig jachtseizoen geopend

Elke eerste maandag van het jaar is het zo ver: vrijzinnige predikanten worden platgebeld met verzoeken voor gastpredikbeurten. Het wordt ook wel het ‘belcircus’ genoemd. Het is een bijzonder fenomeen.

De VVP, NPB, Remonstrantse Broederschap en Doopsgezinde Sociëteit hebben met elkaar afgesproken dat predikanten pas op de eerste maandag van het jaar – vanaf 9.00 uur – benaderd mogen worden voor preekbeurten in het daaropvolgende jaar. Afgelopen maandag werd dus gebeld voor preekbeurten in 2015. Bij sommige voorgangers was de telefoon roodgloeiend.

Bij Foekje Dijk van de VVP Assen ging om stipt 9 uur de telefoon. Ze vindt het wel lekker dat er gebeld wordt op één dag, maar heeft er wel moeite mee dat zo ver van tevoren wordt gepland. ‘Ik moet eind 2013 al bepalen in welke weken in 2015 ik vrij wil zijn’.

Lees verder op de site van de VVP

Foto: Mardus/Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *