Vrijzinnig geloven

Het blijft een weerbarstig begrip, ‘vrijzinnig’. Het zijn de mensen die er niets van moeten hebben, die precies weten wat het inhoudt, maar dat is dan meestal een karikatuur die alleen maar de lachlust opwekt van de betrokkenen. 

Nee, we zijn geen heidenen. Nee, we geloven wèl in God. Nee, we hebben gewoon dezelfde bijbel. Nee, wij horen ook bij de PKN (de vroegere Hervormde kerk). Ik heb als vrijzinnige dominee dezelfde opleiding gehad als mijn collega van de gereformeerde bond. Er zijn heel veel gewone PKN-gemeentes in Nederland, die, wat geloofsinhoud betreft, nauwelijks verschillen van onze Eltheto­kerk. Het enige verschil is dan, dat wíj het vrijzinnig noemen, en zij niet.

We hechten aan die term. Het is mooi, om elkaar te vertellen dat je bij ons ‘vrij’ en ‘zinnig’ kan geloven. Die vrijheid is belangrijk: je kunt met elkaar je mening en je ervaringen delen, maar je kan en wil die mening niet aan een ander opdringen. Zelf nadenken, is het devies. Zelfs zo’n discussie-stopper als ‘maar zo staat het in de bijbel’ werkt bij ons niet: ‘dat kan best zijn, maar ík denk er anders over’ wordt er dan gezegd. Daarop doorvragen levert dan weer een interessant gesprek op. Maar het betekent wel, dat er niet één ‘vrijzinnig geloof’ bestaat. De bekende ds. Anne van der Meiden gelooft weer heel anders dan ds. Klaas Hendrikse. Op 28 oktober komt de dochter van Anne, ook dominee, in de volgende ELAN-bijeenkomst naar de Elthetokerk om uit te leggen wat háár visie is. Daarna is er een panel-discussie met de zaal. Ik ben benieuwd!  

Rini Rikkert
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *