Vrijheid

Vrede is iets anders dan de afwezigheid van oorlog. Vrijheid is iets anders dan de afwezigheid van gevangenschap.

5 mei, we vieren onze vrijheid. We vieren dat we al 69 jaar geen oorlog meer hebben. Vrede, vrijheid, geen oorlog. Ik vind het nogal wat. Vieren dat er geen oorlog is. Vieren dat we in vrede en vrijheid leven. Ik vind het nogal wat. Op 4 mei herdenken we alle Nederlandse slachtoffers van oorlog. Alle slachtoffers van de tweede wereldoorlog tot nu. Tot nu. Tot nu. Elk moment vallen er slachtoffers. Zelfs op Bevrijdingsdag.  Lijkt mij lastig feestvieren.

Vrede is iets anders dan afwezigheid van oorlog. Vrijheid is iets anders dan de afwezigheid van gevangenschap.

Sinds 5 mei 1945 is er geen dag voorbij gegaan dat het niet ergens in de wereld een oorlog woedt. Geen dag die niet gepaard gaat met slachtoffers. Moeten we dat vieren? Wel om stil te staan bij het feit dat we in Nederland vrij en vredig leven, zeggen ze dan.

Maar hoe vrij leven moslims in dit land, met zulke hoge peilingen voor de PVV? Hoe vrij leven homo’s in een klimaat van stijgende homohaat? Hoe vrij leven gevangenen die hun straf hebben uitgezeten in een land waar er getwijfeld wordt aan de rechtstaat? Hoe vrij leven mensen die na vele jaren weggerukt worden van huis en haard en terug moeten naar een land waar ze een vreemde zijn? Hoe vrij zijn we eigenlijk?

Vrede is iets anders dan afwezigheid van oorlog. Vrijheid is iets anders dan de afwezigheid van gevangenschap.

Vrede en vrijheid. We zijn nog helemaal nergens. En zolang heel intolerant Nederland zich op 5 mei bierdrinkend verzameld  op alle festivals van Nederland is er nog veel werk te doen. Pas als iedereen in vrede en vrijheid kan leven. Dan pas zal ik onze vrijheid vieren.

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *