Vrijheid van geweten

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Maar is vrijheid van meningsuiting het recht om alles te zeggen? En moet alles ook gezegd worden? Ik dacht altijd van wel. Maar ik ben ouder en milder. Nu luister ik naar mensen als Monique Samuel. Er is een veelomvattendere vrijheid.

Vrijheid van meningsuiting

Het is ruim een maand na de aanslagen op Charlie Hebdo. De aanslag op de vrijheid van meningsuiting. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed en één van de belangrijste verworvenheden van onze Westerse cultuur. het is daarom van groot belang dat we de vrijheid van meningsuiting beschermen. We moeten alles kunnen zeggen en we moeten iedereen kunnen beledigen. Ik was het hier altijd mee eens. De ultieme vrijheid is alles kunnen zeggen.

Vrijheid van godsdienst

Nu is het anders. Volgens mij is de grootste vrijheid dat je er voor kunt kiezen om iets niet te zeggen. Net als dat vrijheid van meningsuiting niet meer per se de belangrijkste vrijheid van de mensheid is. Vrijheid van godsdienst en vrijheid van geaardheid zijn minstens net zo belangrijk. Jounaliste Monique Samuel stelt dat er een hiërarchie in vrijheden is in de Westerse wereld. Vrijheid van meningsuiting en vrijheid van geaardheid staan boven vrijheid van godsdienst. “Als er homo’s is Oeganda vermoord worden staat het Westen opVrijheid van geweten de achterste benen”, zo stelt ze. Vrijheid van godsdienst komt er niet goed vanaf. Ze doelt hiermee op de Christenvervolging in de wereld. “De Nederlandse staat zegt op te komen voor minderheden, maar ze doen weinig tegen de Christenvervolging. dat zijn de minderheden in die landen”, zo stelt Samuel. Ik wil daar op aanvullen dat we zowel de Joden in Nederland dienen te beschermen tegen anti-semitisme, als dat we de moslims moeten beschermen tegen extreemrechts. We moeten zowel homo’s in Oeganda als christenen in Nigeria beschermen. Alle vrijheden hebben dezelfde waarde.

Vrijheid van geweten

Samuel gebruikt een mooie term voor het gelijkstellen van alle vrijheden. Vrijheid van geweten is de vrijheid die los staat van godsdienst of geaardheid. Het is de algehele vrijheid om een eigen gedachte en/of overtuiging te hebben. De vrijheid om een cartoon te maken, om je te bekeren tot de islam, om christen te zijn, om homo te zijn, om homo en christen te zijn, om te beledigen, om te besluiten om niet te beledigen en om te besluiten om niet langer gelovig te zijn. Ik zal altijd strijden voor de vrijheid van geweten. De vrijheid die zorgt dat iedereen kan zijn wie hij of zij is.

Beluister het interview met Monique Samuel hier.

Photo Credit: ArtWay beeldmediatie via ArtWay

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *