Vrij zinnige kunst – De duif

Automatisch ga ik zachter praten. Ik merk dat ik mezelf nauwelijks durf te bewegen. Ik kijk ernstig en trek een heel serieus gezicht. Tussen de schilderijen beweeg ik mij onzichtbaar voort langs bijzondere composities en uiterst knappe kleurenpaletten. Om mij heen zijn vrouwen van middelbare leeftijd met asymmetrisch haar met een lok en een hippe bril in een afwijkende, felle kleur. Ze knikken instemmend bij de werken en slaan fluisterend kreetjes van vervoering. Ik ben 12.

Ik loop met m’n jas nog aan zo door de poortjes het museum in. Alles stroomt. Alles beweegt. De mensen bewegen, praten, ontdekken. Kinderen lopen vrolijk rond. Ik loop tegen objecten aan die ik niet begrijp. Ik beweeg mijn hoofd, mijn houding en loop heen en weer. Ik begrijp ze beter. Om mij heen is iedereen aan het kijken. Echt aan het kijken. Ik glimlach en beweeg. Ik durf recht op te staan. Ik ben 27.

Sinds een jaar kijk ik heel anders naar beweging. In het algemeen kijk ik heel anders. Ik heb geleerd dat kijken zo veel meer is dan je ogen op iets richten. En dat komt door de duif. Kunstfilosoof Ronald Hünneman wees me erop. De duif draait alles om. Hünneman draaide alles om. Wat doet een duif? En vooral: waarom doet hij het?

Een duif schokt met z’n hoofd van voor naar achter. Daarmee ziet hij diepte. Denk daar eens over na. Ik dacht altijd dat wij beweging zagen door te kijken. Richt je ogen en zie alles wat beweegt. Maar dat is fundamenteel onjuist.

We zien geen beweging door te kijken, maar we kijken door te bewegen. Net als een duif. Alles andersom. En de wereld verandert erdoor. Alles is nu anders. Musea veranderen. Alles beweegt. Alles stroomt. Mensen bewegen, musea bewegen. Kunst beweegt.  Kunst leeft. Alles door de duif.

Afbeelding: Jarov/wikimedia commons

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *