Vreselijke slogan van het Glazen Huis

Het is voor veel Nederlanders een nieuw soort ritueel: het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Elk jaar een ander goed doel waar mensen massaal aan geven. Dit jaar komen ze in actie voor vrouwen en meisjes die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer worden van seksueel geweld. Prima toch? Een persoonlijke reflectie door Nicole des Bouvrie.

Zondes afkopen? Of goed willen doen?

Elk jaar kijk ik er met verbazing naar. Mensen die een paar uur reizen om wat geld te doneren in een glazen huis dat speciaal daarvoor is gemaakt en waar een aantal mensen met mooie stemmen zich in op hebben gesloten. Een elk jaar groter wordend evenement, zelfs de overheid werkt er aan mee.

Maar het is prima natuurlijk. Mensen kunnen op zoveel manieren hun zondes afkopen, zich beter proberen te voelen, iets willen doen voor een medemens. Liever dan dat de opbrengst naar een goed doel gaat, dan dat het verdwijnt in een of andere portemonnee. 

Goed doel!

Ook dit jaar is er een doel gevonden, eentje waar ik persoonlijk erg positief tegenover sta. Wanneer we het hebben over oorlog, denken we al snel aan gewonden en korte termijn gevolgen van dat soort conflicten. Maar vrouwen en meisjes worden vaak vergeten… 3FM noemt het een stille ramp: 

“Wereldwijd wordt een op de vijf vrouwen verkracht, gedwongen tot seks of op een andere wijze seksueel misbruikt in haar leven. In conflictgebieden zijn vrouwen extra kwetsbaar omdat seksueel geweld als een vernederend wapen wordt ingezet. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de slachtoffers, maar heeft ook economische en sociale impact. Het seksuele misbruik is een taboe, door schaamte omgeven. Slachtoffers worden vaak uitgesloten van de gemeenschap. Herstel van deze vrouwen is belangrijk. Uit humanitair oogpunt, maar ook omdat juist vrouwen tijdens en na conflicten de basis leggen voor wederopbouw. Zij zorgen voor de kinderen en de inkomsten van een gezin, zij zorgen voor de gemeenschap en de familie. Alle reden waarom 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor deze meisjes en vrouwen.” (van website)

Vreselijke slogan

Een groot onderliggende probleem van mishandeling van vrouwen en meisjes, is het idee dat deze mensen een bezit zijn. Van een ouder, een partner of van de samenleving als geheel. Bezit kun je je toe-eigenen, kun je verwaarlozen, kun je gebruiken en misbruiken. 

Het inzetten van seksueel geweld als oorlogsstrategie heeft veel gevolgen. Maar de reden achter deze tactiek maakt ook gebruik van het feit dat meisjes en vrouwen nog vaak als bezit worden gezien: niet zozeer het verwoeste leven van de betreffende vrouw of meisje, maar degene die hun eer bezit is het echte doelwit van de aanval. 

Daarom begrijp ik werkelijk niet waarom de slogan die gebruikt wordt het heeft over ‘our girls’. Het lijkt erop dat we geld geven zodat we ze er weer bij laten horen, ze zijn deel van ons, onze samenleving. Maar hen een stem geven, ruimte om hun eigen leven vorm te geven, daarvoor is het van wezenlijk belang dat ze niet meer als bezit worden gezien. Dus laten we alsjeblieft het bezittelijk voornaamwoord achterwege.

Hands off girls.

Afbeeldingen: via site Serious Request.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *