Vredesweek: Elk mens een veilig bestaan

Ieder jaar staat de Vredesweek in het teken van een thema. Het thema van 2011 is “Elk mens een veilig bestaan“. Veiligheid lijkt vanzelfsprekend, maar helaas is dat niet altijd het geval.

Want wat betekent het om in Congo te wonen waar de straten en marktpleinen niet veilig zijn? Hoe is het in Syrië te leven waar de onrust zeer groot is.

Ook in Nederland heeft iedereen recht op veiligheid. Solidariteit is de basis van ons samenleven in deze wereld. Op basis van onze solidariteit kunnen wij onze overheid vragen een eerlijk buitenlands beleid te voeren, dat gericht is op de veiligheid van burgers in Nederland, maar ook daar buiten.

Geen wapenexport naar landen die hun burgers onderdrukken. Ook zouden overheden niet moeten toelaten, dat in wapens worden geproduceerd en verhandeld. Het gevaar van kernwapens, dat ook ons bedreigd zou onze overheden ertoe moeten brengen zorgvuldig, maar ook snel, te komen tot het terugdringen van het aantal kernwapens in de wereld tot nul. Samenwerken aan een veilig bestaan, daar moeten we aan werken.

Wat zou u er van vinden als Nederland een Minister van Vrede had naast een Minister van Defensie? In de Vredesweek 2011 (17 t/m 25 september) is dat precies wat er gaat gebeuren. Het Ministerie van Vrede is een campagne voor jong en oud. Om het Vredeswerk een nieuwe impuls te geven is er in de organisatie van IKV Pax Christi gekozen voor een Ministerie voor Vrede met onder meer een Minister van Vrede als boegbeeld. Naast en met hem/haar een aantal ambassadeurs van vrede als lokale aanjagers, die de Vredeswerk creatief gaan begeleiden.

Bekijk de folder (pdf) for meer informatie, of download het volledige programma (pdf)

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *