Vrede van de Olympische Spelen

De Olympische Spelen zijn al sinds de ‘klassieke Grieken’ een evenement wat zorgt voor meer dan uitzonderlijke sportprestaties. Zo was er bij de ‘klassieke’ Spelen altijd een wapenstilstand ten tijde van het hele gebeuren, de zogenaamde ‘Ekecheiria’. De ‘moderne’ Spelen hebben deze gedachte van een wapenstilstand meegenomen naar het nu.

Het IOC, de organisatie van de Olympische Spelen, gelooft dat sport dialoog tussen mensen op gang brengt en gemeenschappen die in vijandschap leven met elkaar in verbinding brengt. Sinds 1992 maakt het IOC dan ook samen met de VN zich er hard voor dat dit ook echt gebeurt.

Ban Ki-moon, Algemeen Secretaris VN:
“Sports by its nature may be competitive, but sports can be a very powerful tool and vehicle to promote dialogue and peace and reconciliation. Unfortunately we are experiencing problems in many parts of the world, but through sports we can promote peace and dialogue and reconciliation. This is exactly what the United Nations and the IOC share – the same goals and objectives.” 

Dr Jacques Rogge, IOC-voorzitter:
“Sport alone cannot enforce or maintain peace. But it has a vital role to play in building a better and more peaceful world.”

Het IOC probeert elke Olympische Spelen er op toe te zien dat landen de ‘Olympische wapenstilstand’ waarborgen. Vooral in de jaren ’90 deed zij dit actief. Zo reisde in 1994 een delegatie van de organisatie af naar Sarajevo, om de belegering van die stad door Servische troepen af te stoppen. En in 1998 zorgde zij voor het afwenden van een bombardement op Irak tijdens de Spelen.
Elke twee jaar voordat de Spelen beginnen, neemt de VN een symbolische resolutie aan waar landen wordt opgeroepen te waken voor de ‘Olympische wapenstilstand’. Ook is er elke vier jaar tijdens het sportevenement een zogenaamde ‘truce wall’, waar sporters en officials op kunnen tekenen voor vrede.

In de afgelopen tien jaar zwakte het actieve vredesbeleid van het IOC wat af. Tijdens de Winterspelen in Salt Lake City in 2002 bleef het IOC stil over het feit dat de Verenigde Staten, het gastland dus, op dat moment Afghanistan belegerde. In 2008 brandde zelfs op de openingdag van de Zomerspelen in Bejing een kortdurige oorlog in Georgië. Het IOC bleef stil over deze samenvallende gebeurtenissen. De huidige Spelen kreeg veel kritiek over zich heen, over het niet aandacht schenken tijdens de openingsceremonie aan de gijzeling en moord op Israëlische sporters in 1972.
Sinds 2001  wordt in de VN-resolutie eigenlijk niet meer opgeroepen voor algehele vrede, omdat de VS dit niet wilde. In plaats daarvan luidt de resolutie:

Ensuring the safe passage and participation of athletes at the Games

Ondanks alle ontwikkelen blijft de organisatie van de Olympische Spelen wel een vredesboodschap uitdragen. Tijdens het plaatsen van de ‘Truce Wall’, spreekt het IOC middels een toespraak zich actief uit voor vrede. Dit jaar stond zij op dat moment wél stil bij de vermoorde Israëlische sporters in 1972. Regelematig organiseert het IOC conferenties over ‘sport en vrede’ en worden er in het olympische gastland workshops voor jeugd en jongeren over de ‘Olympic truce’ georganiseerd. 

Meer weten over de Olympische vrede? Kijk hier


Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *