Lefje: Voorbij de Dunne en Dikke IK

Op hun website schrijft La Scuola – Academie voor levenskunst, dit mooie citaat van Joep Dohmen over de dunne en de ‘dikke ik’. Een mooie overdenking.

In een bekende passage uit ‘The Life of Brian’ van Monty Python (1979) roept Brian vanaf het balkon tegen de massa: ”You’re all individuals.” En de massa roept terug: “Yes, we’re all individuals.” Men zou kunnen zeggen dat we tussen 1950 en nu zijn opgeschoven van een veel te bescheiden ‘ik’ naar ‘het dikke ik’. Levenskunst gaat over de kracht van mensen en is een correctie op allebei, zowel op het te bescheiden, bijna slaafse leven als op het veel te onbescheiden, megalomane leven. Zonder bestaansethiek riskeren we een samenleving van slachtoffers en megalomane individuen. Daarom hebben we dringend behoefte aan een nieuwe, humanistische cultuur van het zelf.

Joep Dohmen, filosoof
Human, 1 | 2015

Meer over levenskunst lezen? Kijk ook op de website van La Scuola.

La Scuola
La Scuola is een vrijplaats waar mensen de moed hebben om te werken aan ‘bildung’, persoonlijke ontwikkeling. Waar ze in workshops, bezinningsvakanties en/of persoonlijke gesprekken antwoorden zoeken op vragen als ‘wie ben ik, wat is het goede leven en hoe wil ik samenleven’. Waar ze genieten van bezinning en ontmoeting.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *