Volg vooral je passie niet

Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen. Volg je passie, doe waar je interesse ligt, dan kom je er wel. Bekend advies? Maar werkt dat wel?

Er zijn blogs over volgeschreven. Volg je passie en je dromen, en je zult ze waarmaken. Wil je een filmster worden, dan verhuis je toch naar Hollywood. Geloof in jezelf, en je zult verwezenlijken wie je bent, of wilt zijn.

Begrijpelijk optimisme?

Ergens is dit optimisme best te begrijpen. Vanuit commercieel perspectief dan. Want boeken die je vertellen hoe goed je bent, zelf-hulpboeken die korte-termijn-oplossingen bieden voor zaken waar veel mensen mee rondlopen, die verkopen wel. 

En met zelfvertrouwen en goede wil is ook niets mis. Sterker nog, zonder die ingrediënten zul je nooit waarmaken wat je dromen zijn. Maar het is ook belangrijk om jezelf wat andere vragen te stellen, zeker wanneer het gaat om je eigen bestaan.

De juiste vragen

Vandaar dat dit artikeltje zo verrassend was, juist doordat ze niet terugdeinzen om heldere vragen te stellen die je met beide voeten op de grond laten. Zou je dit nog steeds willen doen als je je geld er mee moet verdienen? 

Daarnaast zijn er een aantal zaken nodig naast je goede wil:
1. Het idee van nalatenschap: wat wil je nalaten, bereiken voor je medemens met je eigen droom. 
2. Meesterschap: beschik je over de vaardigheden en talenten die nodig zijn, en hoe bereik je die staat van meesterschap?
3. Vrijheid: om iets van waarde na te laten en over de juiste vaardigheden te beschikken, is een bepaalde mate nodig van vrijheid, vrijheid van de gebaande paden, om iets te kunnen doen wat jouw idee verwezenlijkt.

Het is niet allemaal leuk en eenvoudig en geweldig. Maar het is het wel waard, om op zoek te gaan naar de invulling van je leven die wél betekenisvol is.

Dus, laten we de slogan ‘volg je passie’ laten voor wat het is, en aan het werk gaan. 

Lees het volledige (Engelstalige) artikel “This Is Why ‘Follow Your Passion’ Is Terrible Advice“.

Afbeelding: dreamylittledancer via Compfight cc.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *