Voetenwassertje?

‘Dag kind.’
Onze lichtman begroet me met zijn kus en zet met die twee woorden de matineuze toon voor de vijf Vermoedenopnamen die voor ons liggen. Zijn twee zoons hangen al hoog aan ladders voor het mooiste licht. De camerajongens leggen hun rails klaar. Dag kind. Mijn verwoed voorgenomen slagkracht verwaait waar ik bij sta. Ik zet mijn tas met voorbereiding op de opnamevloer en zak in een stoel. Hij haalt koffie.
‘Zo kind. Drink dit eerst maar eens op.’

Het is alsof mijn moeder me na schooltijd met thee en kaakje plus stukje chocola opwacht. Was het te doen kind? Nou, om eerlijk te zijn eigenlijk niet nee.

Maar hier is werk aan de winkel. Veel werk. Na de ochtendkoffie stropen we ondanks de kou hoog de mouwen op en filmen en belichten en interviewen ons vijf slagen in de rondte. Iemand moet het doen. En wij mogen nog. Hoe heerlijk is dat.

Halverwege de dag verbaas ik me over mijn energie. Waar haal ik het vandaan? Ik gloei helemaal. Plotseling  dringt het tot me door dat het komt door zijn zegen. Dag kind. Hij mag dan weliswaar de beste lichtman van Hilversum zijn, maar die lampen had hij vandaag wel in de vrachtwagen kunnen laten, want ik straal helemaal. Dag kind. Nu weet ik het zeker. We hebben de zegen nodig. We hebben elkaars zegen nodig. Te lang al loop ik rond met fantasieen over het instellen van nieuwe rituelen. Het sacrament van de aanwezigheid, van de aandacht. Maar we moeten vooral hoognodig gezegend worden. Een kus op het voorhoofd, een veelbetekende blik, een teder woord, elkaars voeten wassen, een gebaar naar elkaars hart, elkaars hand aanraken. Opdat we ons gezien voelen. Zodat we durven stralen. En brutaal zijn. Zo brutaal, dat we net als Jacob durven zeggen: ‘Ik laat je niet gaan, tenzij je me zegent.’ Ja, zegen mij. Zelf zou ik ook zo ongebreideld om me heen willen zegenen. ‘Ik zie je heus wel’ zeggen.

Maar hoe moet dat dan als je iemand vanuit de verte, stilletjes en in het voorbijgaan wilt zegenen? Zo?:

Pff, ik kan niet wachten.

Annemiek Schrijver
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *