Voer voor atheïsten

Wij mensen zien wat we aankunnen. De wereld is ingewikkelder dan onze hersenen snappen, maar ons verstand is zo in elkaar gezet, dat wij het allemaal lijken te begrijpen: dat de werkelijkheid is zoals deze zich aan ons voordoet. De wereld is echter vele malen complexer en daar moeten we het mee doen. Dat kan ook, dankzij onze hersenen. ‘De werkelijkheid lijkt geordend, maar is het niet.’

Dat laatste schrijft De Lachende Theoloog op zijn Zesde Briefkaart aan Nand in de reeks ‘Waarom Geloven?’ In de aanhef citeert de theoloog Prediker. Die wist al dat de mens het werk van God niet kan doorgronden.
Teus de Koning (studentenvereniging Panoplia) concludeert na lezing van Prediker dat wij ‘vergankelijke, ijdele mensjes zijn, die zoveel zien wat we totaal niet begrijpen.’ De atheïst nu weigert te erkennen dat er meer is dan wij begrijpen.

‘De atheïst begaat een denkfout: hij gelooft dat de inrichting van de werkelijkheid is afgestemd op de denkwijze van de mens. Dit ratiocentrisme is een krachtige waan, die de atheïst het zicht op de werkelijkheid ontneemt,’ meent De Lachende Theoloog. ’Niet de gelovige ontvlucht het debat, de verlichte atheïst weigert te erkennen dat er meer is dan wij begrijpen.’ De theoloog is van mening dat de overtuiging dat wij de werkelijkheid achter de werkelijkheid zullen ontdekken een droom is die in duigen valt.

‘Is het bestaan van God een hersenschim?’ vraagt de theoloog zich af. ‘Aangezien wij de werkelijkheid slechts deels kunnen ordenen, terwijl het andere deel voor ons ‘chaotisch’ en ‘onbegrijpelijk’ blijft, heeft de gelovige uiteindelijk een sterke troef in handen: de onbegrijpelijke, transcendente werkelijkheid bestaat echt. Dit feit maakt het voor de verlichte atheïst lastig om te zeggen dat de gelovige een illusie najaagt.’

Inmiddels heeft de theoloog al twaalf briefkaarten geschreven die allen voortborduren op dit thema, stuk voor stuk de moeite waard om ze van de mat onder je brievenbus te halen.
Zie: Zesde Briefkaart aan Nand: Waarom geloven?


Paul Delfgaauw
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *