Vluchtkerk in conclaaf

Nu de Rooms-Katholieke kerk er uit is, gaat ook de Vluchtkerk in conclaaf. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart vertrekken 70 bewoners van de Vluchtkerk naar conferentiecentrum Dopersduin te Schoorl. Op vrijdag laten de bewoners zich door diverse experts en betrokkenen informeren over hun situatie. Op zaterdag zullen de vluchtelingen in gesprek met elkaar tot een standpunt proberen te komen over hoe zij hun toekomst zien.

Het conclaaf word de vluchtelingen aageboden door de steungroep die zich de afgelopen maanden om de groep heen gevormd heeft. “Nu 30 maart – de einddatum van hun verblijf in de Vluchtkerk – in zicht komt, willen we hun een plek bieden om ongestoord over hun toekomst na te denken. Er zijn allerlei goedbedoelde meningen en adviezen, maar het enige dat echt telt is hoe zij zelf – na ruim een half jaar van protest – verder willen. We hopen dat ieder voor zich een individuele afweging, op basis van de juiste informatie, zal maken. Stap twee is vervolgens om zich als groep over hun toekomst uit te spreken.”

De Vluchtkerk (website) is een leegstaand kerkgebouw in Amsterdam-West, dat in de voorbije maanden is getransformeerd tot tijdelijke woonruimte voor circa 100 vluchtelingen. Met de hulp van honderden vrijwilligers wordt voor warmte, voedsel en veiligheid gezorgd. Met de Vluchtkerk als uitvalsbasis worden diverse demonstraties en evenementen georganiseerd. Zo speelt de vluchtkerkband We Are Here regelmatig op diverse podia en zal er 23 maart a.s. een grote protestmars vanaf de Vluchtkerk plaatsvinden.

De Nederlandse overheid stelt dat de vluchtelingen terug kunnen keren naar hun land van herkomst. Dit wordt door de vluchtelingen betwist. Sommigen krijgen geen medewerking van hun ambassade, anderen geven aan dat terugkeer voor hun onveilig is. Door samen uit de illegaliteit de zichtbaarheid in te stappen, hebben ze hun situatie op de agenda van de politiek gezet en bovendien het Nederlandse pubiek bij hun situatie betrokken.

De vergaderlokatie wordt de vluchtelingen kosteloos aangeboden door de Doopsgezinde gemeenschap van Nederland. Dopersduin vormt van oudsher een onderdeel van dit kerkgenootschap.

Foto: Marc Ryckaert/Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *