Vieren

‘Wel grappig, hoor, al die feesten die jullie christenen vieren’. Een opmerking van mijn vriend die volstrekt areligieus is opgegroeid, laat me ineens beseffen hoe vanzelfsprekend alle feesten onderdeel uitmaken van mijn leven. En we vieren er nogal wat feesten! ‘Wat vier je dan met advent?’ is zijn volgende nieuwsgierige vraag.

Tja, wat vier ik? Ik vier de hoop op de komst van de Liefde op aarde, en de verwachting daarvan. Die vier adventsweken zijn me dierbaar om stil te staan bij de hoop op en het geloof in de liefde. Eigenlijk ook een beetje voorpret voor kerst, stilletjes ruimte scheppen voor iets nieuws wat komen gaat. Zijn repliek is dat hij eigenlijk altijd  die hoop viert, dat heeft toch geen speciale dag nodig? Nee, denk ik, was dat maar zo, dat we daartoe in staat waren steeds in een verwachtingsvolle open stemming te zijn en met vreugde uit te kijken naar iets kleins dat aan het komen is. Ik kan dat in ieder geval niet.

De vier adventsweken met de vier kaarsen, waarvan er iedere zondag een meer wordt aangestoken, symboliseren voor mij twee kanten van mens-zijn. Allereerst het fenomeen verwachten, één klein vlammetje groeit door de vier weken tot een klein lichtkoortje van vier brandende kaarsen in krans. Het andere aspect heeft te maken met incarneren, langzamerhand komt het kindje van Licht en Liefde dichterbij. Hij komt niet alleen voor mensen, maar voor de hele aarde met alles wat daarop is, de stenen, de planten, de dieren en de mensen. Daarom leg ik op eerste advent een mooie halfedelsteen bij de adventskrans, op de tweede zondag een plantje, meestal een bloembolletje. Op de derde adventsdag komen de dieren, bij mij de schapen die met kerst in het kerststalletje zijn, en op vierde advent komen Jozef en Maria ten tonele, het oer-mensenpaar.

‘Wat grappig, al die feesten!’ Ja, zeker grappig, en feestelijk, ik hou van feestvieren! En laat me graag leiden in het vieren door de kringloop van het jaar.

Afbeelding: Holly Occhipinti/flickr.com

Elizabeth van Wensveen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *