Videokunst van Aernout Mik in Amsterdam

In Amsterdam zijn in korte tijd na elkaar na verbouwingen het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum opnieuw open gegaan. Het Stedelijk Museum is een enorme badkuip geworden. Videokunstenaar Aernout Mik heeft zelf zijn grote overzichtstentoonstelling ingericht in het ondergrondse deel van het museum.


See video

Mik is één van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars uit Nederland. Hij maakt video’s, zowel documentair werk als met acteurs geënceneerde video’s. Eén van de video’s in de tentoonstelling is samengesteld uit gevonden beelden van de Bosniëoorlog. Het zijn niet de beelden die de journaals haalden, maar het restmateriaal.

De manier waarop ik de tentoonstelling doorliep (bij de eerste afslag rechts kiezen) had een enigszins chronologisch effect. Het begint met een paar oude werken, waarvan Middlemen wellicht het bekendst is. Mik maakte de video in de zomer voorafgaand aan de aanslagen van 9/11 en toont Amerikaanse beurshandelaren die verslagen voor zich uit staren op een grotendeels verlaten beursvloer waar verloren papieren rondwaaien. Het is niet mogelijk het werk te bekijken zonder herinnerd te worden aan het stomgeslagen gevoel na 11 september 2001. Een andere associatie, die met de kredietcrisis van 2007 en de huidige economische crisis is evenmin te vermijden.

Het valt op dat op de video’s steeds mensen in groepen te zien zijn. Zo zien we mensen niet vaak op een scherm. We zien soms mensen in uniforme groepen, in militaire parades of flashmobs. We zien vaak eenlingen tegenover een groep, leiders die boven een groep staan of buitenbeentjes die niet in een groep passen. In de video’s van Aernout Mik zien we echter groepen mensen op een andere manier, haast als in een natuurdocumentaire.

Aan het einde van mijn dwaaltocht door de tentoonstelling kom ik in een kamertje waar een paar plastic tuinstoelen staan en suppoosten rondhangen, waardoor we ons in de zaal van de video wanen. In die zaal is een dienst van een Braziliaanse pinkstergemeente gaande. In tegenstelling tot eerdere video’s is hier niets geënsceneerd, toch zien we niet iets wezenlijk anders. Mensen in een massa, die gedrag vertonen waarmee ze niet volledig samenvallen met de massa, maar die wel passen bij de setting waarin ze zich bevinden..We zien luisterende, biddende, verwachtende mensen, extase die op uitbreken staat en ontlaadt, de één gaat ergens in op, de ander staat verveeld toe te kijken, net als de suppoosten die om mij heen staan. Het zijn beelden die niet onbekend zijn, maar wel vervreemdend nu je ze zo nauwkeurig bekijkt. Ineens komt het gedrag van de andere bezoekers van de tentoonstelling me ook vreemd voor. De mens is een vreemde diersoort.

Ruben Altena
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *