Christelijke meditatie bij Vacare

Jos de Heer vertelt over Vacare, een beweging die zich richt op christelijke vormen van meditatie.

Vacare

Tijdens de presentatie van Kick Bras over Zaden van Contemplatie van Thomas Merton had hij het ook over Vacare. Hij beschreef dit als een christelijke vorm van mediteren, die al op oude tradities terug gaat. Dat klonk interessant en voor de NVO besloten we met de verantwoordelijke van Vacare op dit moment, Jos de Heer, te gaan praten om meer over deze beweging te weten.

Samen in stilte

Vacare bemiddelt in meditatie voor christenen. Het is van node in een tijd gekenmerkt door haast om soms in stilte tot bezinning te komen. Het kan daarbij helpen dit samen – samen in stilte – te doen met anderen, met een overeenkomstig religieus kader. Het kan mensen binden op een bijzondere manier, door enkel samen te zijn. Je kan ook herinnerd worden aan fysieke aanwezigheid van anderen. Wellicht ook een onderwerp in een tijd gekenmerkt door digitale, ontlichaamde aanwezigheid.

Een belichaamd geloof

Het protestantisme is soms misschien ook wel teveel vervreemd geraakt van de beleving, van de ervaring, van het gevoel. Dat kan soms zelfs ook lichamelijk zijn. Een artikel van Petra Gallema uit de AdRem, Intimiteit met Christus, zoekt ook al naar manieren om deze vervreemding van de lichamelijkheid tegen te gaan. Meditatie kan hierin helpen, kan weer een beleving van christus geven naast een intellectueel kennen alleen. Dat is een oud en misschien wel vergeten gebruik, waarmee christelijke meditatie zich ook kan onderscheiden van oosterse meditatie: het stopt niet bij het leeg maken van het hoofd, het maakt een mens ontvankelijk voor de hoogste soorten der liefde.

Meer weten

Als u meer te weten wilt komen over Vacare, bezoek dan de pagina op de site van de Protestantse Kerk Nederland. U kunt ook de persoonlijke pagina van Jos de Heer bezoeken.

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *