Vertel me over Hotel Paljas door Heine Siebrand

Vertel me over Hotel Paljas

Er is nooit een hotel geweest dat de namen van al zijn gasten openbaar maakte. En de gasten die deden alsof er in de door hen gehuurde kamer nog nooit eerder een ander had gelogeerd. Heine Siebrand kwam Paljas voor het eerst tegen toen hij vijf jaar oud was.

Er is nooit een hotel geweest dat de namen van al zijn gasten openbaar maakte. En de gasten die deden alsof er in de door hen gehuurde kamer nog nooit eerder een ander had gelogeerd, en die tegen beter weten in volhielden dat het alleen hun kamer was, die bleven met uitzondering van Cees Nooteboom het liefst anoniem. Heine Siebrand kwam Paljas voor het eerst tegen toen hij vijf jaar oud was in zijn geboorteplaats Kampen waar het nog steeds staat opgesteld naast een oude poort in het stadspark.

Paljas

Alle andere beelden zijn in de loop der jaren uit het park weer weggehaald. Maar het beeld van de oude Paljas hield stand. Tot op de dag van vandaag. In het park staat er maar zelden iemand bij hem stil; toch moet er er ergens ongezien een gewichtloze menigte bestaan die hij tot zijn aanhang mag rekenen. Die hem het ware gewicht geeft dat hem toekomt – de wat ongrijpbare paljas die de clowns en de narren op hun nummer zet! Vertel me waar hij woont, en in welke kamer hij het doet voorkomen alsof het zijn thuis is.

Hij geeft antwoord op vragen waaraan geen enkel zinnig mens zich un het openbaar zou willen onderwerpen. Hij moest het hebben van gewoon een goed verhaal. Hij moest over mensenkennis kunnen beschikken, zelf weten of het waar is wat hij zegt, dat het goed in elkaar zit, samenhang vertoont, en zo dat de overgang tussen schijn, fictie en werkelijkheid moeiteloos en dus overtuigend in elkaar overgaan. Heine Siebrand is verteller, theoloog en filosoof en hij put uit verschillende bronnen voor zijn verhalen. Hij is bovenal een liefhebber die zoekt naar het goede verhaal over het goede leven.

Theater

Er gaat een wereld voor je open. De wereld van het theater en van de roman die beide uit de godsdienst zijn voortgekomen. Van Tolstoi tot Coetzee. Ze wonen in het huis van het woord, met zijn vele kamers. Het hotel waar Paljas een oogje in het zeil houdt, een spel van schijn en wezen. Hem die men er eigenlijk als het er op aan komt liever niet bij heeft. Hij zou hun verhalen immers kunnen doorprikken. Of houdt hij zich in? Of zorgt juist hij dat men het moeilijkste verhaal niet alleen goed weet te brengen maar ook overtuigend overkomt en dus uitstekend begrepen wordt.

Op 23 oktober 2016 geeft Heine Siebrand in Assen de lezing Vertel me over Hotel Paljas.

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *