Vernieuwing van het Vaticaan

Maxine Herinx – Ruim vier maanden is Jorge Bergoglio nu paus. Bij zijn aantreden koos Bergoglio voor de naam ‘Franciscus’, die hij ontleende aan Franciscus van Assisi, de heilige die zijn leven wijdde aan gebed en dienstbaarheid aan de armen. De nieuwe paus heeft zich tot dusver bewezen als een sober leider, die zich inzet voor de minderbedeelden. Tijdens de Wereldjongerendagen in Brazilië liet hij zich zelfs verplaatsen in een Fiatje. Tot dusver was er vooral aandacht voor de stijl van de paus, die aanzienlijk afwijkt van die van zijn voorgangers. De misstanden uit het recente kerkverleden dwingen hem tot hervormingen binnen het Vaticaan. In hoeverre zal hij daarin slagen?

De soberheid die paus Franciscus naleeft, schrijft hij nu voor binnen het Vaticaan. Franciscus betaalt zijn eigen rekeningen, verkiest een Ford Focus boven een Mercedes en stond erop dat een standbeeld van hem in Buenos Aires verwijderd werd. 
Regelmatig doorbreekt hij het veiligheidsprotocol door uit de auto te stappen om het contact met het publiek op te zoeken, zoals hij vorige week deed in Rio de Janeiro. Eerder trakteerde hij een 17-jarige jongen met het Downsyndroom op een ritje in depausmobiel en waste en kuste hij de voeten van Italiaanse gevangen, onder hen vrouwen en moslims. Tijdens zijn bezoek aan Lampedusa, waar veel bootvluchtelingen die hun heil in Europa willen zoeken, eindigen, vermaande Franciscus de wereld ‘onverschillig te zijn voor de drama’s in de wereld’. Franciscus ging de wereld voor in een gebed voor deze vluchtelingen, vlak nadat er een nieuwe boot vluchtelingen strandde voor het eiland. Het resultaat is een krachtige politieke uitlating. 

Lees hier verder.

Foto:  Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires/Flickr.com

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *