Veerkracht

‘In het jaar dat achter ons ligt, is een sterk beroep gedaan op de veerkracht en het doorzettingsvermogen van grote groepen Nederlanders.’ Zo klonk het in de kersttoespraak van koning Willem-Alexander. Veerkracht is een kernbegrip geworden in onze hedendaagse snel veranderende en voor sommigen bedreigende samenleving. Maar wat betekent het eigenlijk?

Wat is veerkracht?

Volgens het woordenboek is veerkracht het vermogen om na te zijn uitgerekt of ingedrukt, weer de oorspronkelijke vorm of positie aan te nemen. Dit is een hele technische omschrijving, die echter een belangrijke onderdeel van de houding van de mens kan uitdrukken.

Maar veerkracht is dan wellicht meer dan enkel de kracht om weer terug in de originele positie te komen. Veerkracht is ook de kracht om uit de originele positie los te komen, om te leren door omstandigheden te veranderen.

Immers, zoals we bij het Boeddhisme kunnen leren, de mens is een buigzaam riet. Veerkracht is de mogelijkheid niet te breken onder extreme omstandigheden. 

Studiedag over veerkracht

Maar veerkracht en doorzetting zijn slechts mogelijk als je minstens het gevoel hebt dat die zin en veerkracht ergens toe leiden. Anders dreigt een gevoel van machteloosheid. De koning ziet dit ook als hij zegt: ‘door verbindingen aan te gaan, kunnen mensen samen een kracht ontwikkelen die bergen kan verzetten.’

Maar hoe kunnen we die verbindingen opzetten en die veerkracht ontwikkelen? En welke rol speelt spiritualiteit daarin? Over die vraag gaat het in Veerkracht – survival anno 2014? Op woensdag 26 november belichten experts, waaronder Dirk de Wachter en Stefan Vanistendael, het thema vanuit verschillende invalshoeken. In de workshops wordt dit concreet vertaald naar de werkvloer. 

Het blijft ook niet bij een studiedag. Een congresmagazine dat nadien verschijnt brengt verslag uit en verkent het thema verder. En de organisatoren bieden elk een vervolgtraject aan vanuit hun eigen competenties. Een en ander vindt plaats in Den Haag. Zie: www.deboskant.nl

Organisatie: Het Titus Brandsma Instituut (Nijmegen), het Franciscaans Studiecentrum (Utrecht) , het r.k. spiritueel centrum De Boskant (Den Haag) en het project Groeien! (Roermond) 

Praktische informatie:

Studiedag ‘Veerkracht; survival anno 2014?’. Woensdag 26 november 10.30 – 16.00u € 40,- in R.K. spiritueel centrum De Boskant, Fluwelen Burgwal 45 in Den Haag. Aanmelden tot 20 november
via: info@deboskant.nl 

Uitnodiging Studiedag

Afbeelding: Persbericht. 9stars via Compfight cc.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *