Veel activiteiten in de Vredesweek

In het kader van de Vredesweek van IKV Pax Christi worden er deze week en dit weekend overal in het land activiteiten georganiseerd. Dat alles onder de vlag van het Ministerie van Vrede, een campagne van IKV Pax Christi. De organisatie zet zich in voor vrede, verzoening en gerechtigheid in de wereld en werkt met mensen in conflictgebieden samen aan een vreedzame democratische samenleving.

Een overzicht van de activiteiten is te vinden op de website ministerievanvrede.nl. Ze vinden plaats in plaatselijke ‘ambassades’ voor de vrede. Grote kans dat er ook een inspirerend en activerend evenement bij jou in de buurt plaatsvindt. Hieronder een greep uit aankomende activiteiten.

In het museum voor Vrede en Geweldloosheid in Rucphen is er een tentoonstelling te zien over de gevolgen van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Meer info.

In de Popzaal van Gigant in Apeldoorn is 25 september een filosofische avond en gebedsbijeenkomst met als thema Denkprikkels over Vrede en Moed (20.00u). De denkprikkels van verschillende filosofen zijn bedoeld als inleiding, een opstap om samen een gesprek te voeren over het thema van de Vredesweek: Act for Peace. Wanneer spreek je van een vrijmoedige handeling? Wat dient er “overwonnen” te worden? Is dat angst? Is dat het gevaar wat je loopt? En wat is een moedige vredesactiviteit? Enzovoort. Meer info.

Eveneens op woensdag is er in het Atrium van de UT te Enschede een lezing te bezoeken over Vredesactivisme 2.0. De omwenteling in Egypte, in het voorjaar van 2011, werd wel een Facebook-revolutie genoemd. In Nederland lijken we minder geneigd de straat op te gaan, maar zijn online petities zoals Avaaz populair. Is er sprake van een nieuw soort, digitaal vredesactivisme? Een avond met voorbeelden, kanttekeningen en discussie. Meer info.

In Vlaardingen is er op 28 september een sprekersmiddag, waarop verschillende experts en vredesactivisten hun ervaringen delen. Zo zijn er activist Mient Jan Faber (University of Houston UH), prof. Pieter Ippel, docent van University College Roosevelt, generaal b.d. Kees Homan (Instituut Clingendael) en Daniel Nsereko (rechter in tribunaal van het Internationaal Gerechtshof). Meer info

Bron en afbeelding: IKV Pax Christi/ministerievanvrede.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *