Vastentijd: veertig dagen plantaardig

Aanstaande zondag begint carnaval. Een paar dagen van uitzinnig feesten, eten en drinken. Het lijkt niks te maken te hebben met planteneten. Wie feest viert wil zich geen zorgen maken over gezond eten of teveel calorieën. Toch is carnaval een goede aanleiding om eens over planteneten na te denken. Carnaval komt namelijk van het Latijnse carne vale, wat letterlijk betekent: ‘afscheid van het vlees’.

Geschiedenis
Carnaval is vanouds de drie dagen die vooraf gaan aan de christelijke vastentijd, wat op haar beurt weer de voorbereidingstijd voor Pasen is. Drie dagen waarin men zich nog even helemaal tegoed kon doen aan vlees en ander lekker eten, voordat de 40 dagen soberheid van de vastentijd aanbrak.

Tijdens de vastentijd werd afgezien van vlees en ander vet eten en zo sober mogelijk geleefd. Deze vasten was bedoeld als een tijd van bezinning en voorbereiding op het feest van het nieuwe leven: Pasen. Tegenwoordig wordt carnaval uitbundiger gevierd dan dat er ernst wordt gemaakt met het vasten. … Lees verder op deplanteneter.nl

Bron: De Planteneter
Foto: Pixabay

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *