Van Witmarsum naar Mennokate

Gerke van Hiele – Vakantie is een open ruimte net als in de dienst op de zondagmorgen waarin ook van alles kan gebeuren. Ons woord vakantie komt van het Latijnse woord ‘vacare’, dat leeg worden, ruimte maken betekent. Hoe meer oningevulde ruimte, des te beter. Vakantie kan een grote vreugde zijn. Sommigen helpt het om op goed geluk te vertrekken, op de bonnefooi, vrij en open voor wat op hun pad komt. Anderen bereiden liever alles tot in de puntjes voor. Soms weet iemand bij wijze van spreken nu al per dagdeel wat hij of zij gaat doen. Ik ben de laatste jaren enige voorbereiding wel gaan waarderen, vooral vanwege de voorpret.

Deze zomer gaan wij naar Oost Friesland en ook naar Mennokate (www.mennokate.de) bij Bad Oldesloe. Het is een beetje het Witmarsum van de Duitse mennonieten. Er is een klein huisje met een museum en een gedenksteen en volgens de overlevering heeft Menno hier de laatste jaren van zijn leven doorgebracht. Het was voor hem een veilige plek om te rusten en te schrijven. Ik ben er nog nooit geweest en betrap me er op dat ik me er erg op verheug. Maar waarom eigenlijk? Alleen historische of zelfs nostalgische interesse?

Witmarsum staat voor mij, zo bedacht ik, voor de actieve kant van het doperdom. De contouren van de nieuwe tijd zijn al zichtbaar in het skulptuurkerkje, het geraamte is er, maar nu moet er ook echt wel weer gebouwd gaan worden op het ene fundament. Mennokate staat voor mij voor het contemplatieve, het beschouwelijke, voor reflectie en inkeer. Voor rust en stilte op het zelfde ene fundament. Tijd om te gaan zitten onder de oude lindeboom die Menno daar mogelijk nog geplant heeft.

Ik vind het wel tekenend dat de Nederlandse doopsgezinden bij wijze van spreken meer met Witmarsum vertrouwd zijn. Mennokate is voor ons echt buitenland, we moeten er voor op reis, een grens over. Ruimte maken, stil worden gaat niet zomaar van zelf. Gelovig leven is je bewegen tussen die twee polen van reflectie en actie, van bidden en werken. Het gaat om balans en evenwicht. Op naar Mennokate. En op naar Mennorode.

Bron: Doopsgezind NL no. 18

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *