Van wie is een kerkgebouw?

Een tijdje geleden werd ik uitgenodigd om een charity-event bij te wonen ten bate van de restauratie van een kerk in Londen. Om het nodige cachet aan het event te geven was er een koninklijke gast aanwezig, prinses Camilla en een glamourvrouw bij uitstek, Patsy uit de serie Absolutely Fabulous.

De aanwezigen vergaapten zich aan mooie muziek, en tijdens het diner aan elkaar. Daarvoor hadden ze een klein fortuin over. Het kerkbestuur had het gerucht laten verspreiden dat het overwoog om de kerk te verkopen aan een Aldi supermarkt. Daar waren de buurtbewoners behoorlijk van geschrokken, en zo ontstond het idee van een charity-event.

Ik kwam er gaandeweg achter dat deze avond niet zozeer een actie was ter bestrijding van de supermarkt, maar veel eerder ter behoud van de kerk als centrale plek in de buurt. De meesten van de aanwezigen waren geen kerkgangers. Zij vonden echter dat de kerk thuishoort op het centrale plein, en dat de kerk ook daadwerkelijk een centrale functie in de buurt moet spelen.

En dat gebeurt: er zijn kindergroepen, veel concerten (tien Messiah’s tijdens Advent), lezingen en buurtborrels. De kerk als een plek van ontmoeting en inspiratie, door de week en op velerlei manieren. Een kerk waar alle buurtbewoners, kerkelijk of niet, voor in beweging komen. Ik kon er slechts met bewondering naar kijken, en zou hopen dat onze Nederlandse kerken de deuren wat vaker open zouden gooien. Het zal leven in de tent brengen, en steun opleveren uit onverwachte hoek!  

Afbeelding: Michiel1972/Wikimedia Commons

Joost Roselaers
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *