Van 'vaticaanwatcher' naar Remonstrantse dominee

Als het ergens over de katholieke kerk ging, kwam ‘Vaticaanwatchter’ en hoogleraar Peter Nissen al snel als deskundige om de hoek kijken. Maar omdat hij moeilijk kon leven haar dogma’s en om haar houding tegenover vrouwen en homo’s keert de katholieke opiniemaker deze kerk de rug toe. Hij sluit zich aan bij de remonstranten, als dominee. Dit maakte hij afgelopen maand bekend in een artikel in Trouw.

“Zeg maar gerust dat ik katholiek ben tot in mijn genen”, geeft Nissen toe in het artikel. Toch moet hij bekennen dat hij zich niet meer thuis voelt bij het ‘Roomse’ geloof. “Steeds vaker stuitte ik op de grenzen van het instituut. Ik merkte dat ik begon te vervreemden van de kerk waarin ik was opgegroeid.” Dit lag niet alleen aan de katholieke kerk, maar ook aan Nissen zelf legt hij uit. “Ik merkte dat mijn theologische denken zich in een steeds vrijzinniger richting ontwikkelde. Ik ontdekte ook dat ik mijn theologische inspiratie steeds meer vond bij theologen die als vrijzinnige protestanten te boek staan. Ik kwam tot de vaststelling dat ik niet meer kon geloven in de letterlijkheid van leerstellingen en de heiligheid van structuren op de wijze waarop de rooms-katholieke kerk dat van haar gelovigen én van haar theologen vraagt.

Hoewel Nissen zijn keuze stevig onderbouwt, geeft hij toe dat het absoluut geen makkelijke beslissing was om weg te gaan. “Er moet gekozen worden. Dat heb ik dan ook gedaan. Met pijn in het hart, verdomde veel pijn. Want er is veel dat mij dierbaar is in de katholieke traditie. Denk aan de rijkdom aan rituelen en symbolen. In vergelijking daarmee is de remonstrantse kerk maar een kale en stijve bedoening.

Wilt u het hele artikel van Peter Nissen lezen? Klik dan hier. 

Afbeelding: Nexus/Wikimedia Commons

 


Peter Nissen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *