Van het kind dat niet kon bidden

Schrijver en dichter Karel Eykman was gisteren te gast bij Zinweb Café. Op geheel eigen wijze las hij voor uit zijn nieuwste werk Een knipoog van u zou al helpen. Bij iedere psalm een gedicht. In het boek reageert Eykman op de psalmen: hij treurt of jubelt met de psalmist mee, of trekt van leer tegen teksten waarmee hij het niet eens is. In het onderstaande gedicht kijkt hij met de ogen van een kind naar psalm 95.

Van het kind dat niet kon bidden

Psalm 95

4 In zijn hand zijn de diepten der aarde
de toppen van de bergen zijn van hem
5 Aan hem hoort de zee, door hem gemaakt
en ook het land is door zijn hand gevormd. 

 

Ja, hoor eens, dat kan ik niet hoor
handjes vouwen ogen dicht en maar afwachten of je iets hoort
Ja, weet u, dat weet ik niet hoor.
Als ik niets hoor of weet te zeggen, heb ik dan wat fout gedaan?
Ja, kijk eens, hoe moet het dan?
Ik kan wel doen alsof, maar daar begin ik niet aan.

 

Maar God als ik nou gewoon wat anders doe
iets wat ik wel goed kan, bijvoorbeeld een tekening maken
De hond in de straat, de kat van de buren
de tuin aan de overkant, de boom op het plein
plus wat bergen en de zee ergens achteraan.
Dat is toch allemaal door u gemaakt, niet waar?
Als ik dat allemaal op mijn vel papier krijgen kan
en ik schrijf daaronder ook nog ‘Amen’
dan is dat toch een soort van bidden.

 

Het probleem is alleen
tekenen gaat niet met handjes gevouwen en ogen dicht.
Toch maar zo doen dan?

 

Een knipoog van u zou al helpen. Een gedicht bij iedere psalm is onder andere verkrijgbaar bij Boekhandel Kirchner.

Tekst overgenomen met toestemming van de auteur
Foto’s: Aeliane van den Ende

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *