Van helden en heiligen

“We hebben helden nodig: inspirerende voorbeelden die ons boven onze alledaagsheid uittillen.” (Abdelkader Benali) Maar wat maakt een held tot held, en waar zijn de heiligen gebleven? Wat zeggen de helden die we koesteren over onze tijd? Spannende vragen leiden tot spannende discussies: het Zomernachtcafé op 20 juni is een festival met lezingen, literatuur, interviews en muziek.

We sluiten spectaculair af met een interview en miniconcert van Ellen ten Damme: wie zijn haar helden? En hoe is het om een heilige te zijn?

Openingslezing:
“Elke tijd heeft zijn eigen held. En misschien kun je een historische periode pas begrijpen als je zijn held in kaart hebt weten te brengen.” Historicus Peter Raedts opent de avond. In zijn lezing analyseert hij de verschillende soorten helden en heiligen uit het verre verleden tot nu.

Stel daarna je eigen programma samen:

  • Heiligen in Oost en West: dubbelcollege van hoogleraar Aziatische religies Paul van der Velde en religiewetenschapper Thomas Quartier
  • De held en zijn fan door hoogleraar internationale Bedrijfscommunicatie Margot van Mulken 
  • Het Messias-complex door hoogleraar Psychopathologie Jan Derksen 
  • Superhelden, superschurken – Politicoloog en historica Willemijn Verkoren over vijandbeelden en de invloed van de media op politieke acties 
  • Etty Hillesum: held of heilige? door filosoof Ria van den Brandt 
  • De (anti)helden uit de bajes door gevangenispastor Rob Veerman

Datum: vrijdag 20 juni 2014
Tijd: van 20:00 tot 00:00  
Locatie: Cultuurcafé Radboud Universiteit, Mercatorpad 1, Nijmegen
Organisator: Soeterbeeck Programma

Kijk op ru.nl/soeterbeeckprogramma voor meer programma-onderdelen en kaartjes.

Foto: ComiCONN/Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *