Valentijnsdag: de liefde

Wat is het grootste gebod uit de bijbel? Toen ik als dorpsdominee nog godsdienstles gaf aan groep acht van een openbare basisschool, vroeg ik dat ieder jaar wel een keer, en er was nooit iemand die het raadde.

Ze deden wel hun best: ‘dat je iedere zondag naar de kerk moet?’ Nee, dat is het niet. ‘Dat je niet mag vloeken?’ ‘Dat je niemand mag vermoorden?’ Het viel me op, dat ze het altijd in de categorie ‘moeten’ of ‘niet mogen’ zochten. Dat doet de bijbel niet. Als een wetsgeleerde Jezus vraagt wat het belangrijkste is, geeft hij als antwoord:  ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf. Deze twee geboden zijn de grondslag van alles wat er in de bijbel staat.’

De liefde, daar draait het dus uiteindelijk altijd om in de bijbel en in het geloof. Een liefde, zo groot, dat het je hele hart, je ziel en je verstand in beslag neemt, basis wordt van alles wat je doet. Liefde voor God, voor anderen, maar ook voor jezelf: dat laatste wordt vanzelfsprekend verondersteld. Het heeft niets met ‘moeten’ te maken, want liefde kan je niet opleggen, daar mag je voor kiezen, in vrijheid. Doorslaggevend is ook niet, of je bepaalde dingen nu wel of niet gelooft. Nee, dit is waar het om gaat: een liefdevol mens worden. Steeds meer houden van jezelf, je naaste en God. Zo wordt het iedere dag Valentijnsdag! 

Rini Rikkert
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *