VAGANTES – Reizen in Frankrijk 2014

Voor deze zomer staan er twee reizen op het programma van VAGANTES. Ten eerste is er van 7 t/m 14 juni de Solexweek in de Allier/Auvergne. Deze reis organiseer ik nu alweer voor de vierde keer.

Het is allemaal begonnen toen ik mijn goede vriend Bake Mulder in Frankrijk opzocht. Gedurende 25 jaar was hij vogelwachter op Vlieland, nu woont hij alweer geruime tijd in Frankrijk. Op zijn verkenningstochten in de omgeving stuitte hij op een groot aantal kerkjes met veel Gallisch-Romaanse (‘Keltische’) symboliek. Hij vroeg mij of ik daarover wat kon vertellen en we zijn samen op kerkenpad gegaan.

Het gebied waar Bake woont, de Allier, is inderdaad rijk aan Romaanse kerken, maar dat niet alleen. Het is ook een prachtig natuurgebied waar je urenlang kunt ronddwalen. Ook dat hebben we gedaan: ik vertelde wat ik wist over de Romaanse symboliek en (kerken-)bouwkunst en samen wandelden we door het bos en heuvelland. Bakes kennis van de natuur en van vogels is groot en hij verstaat de kunst om daarover met veel enthousiasme te vertellen.

Mijn interesse in de geschiedenis van het vroege christendom in West Europa en in het bijzonder de invloed daarop van ‘Keltische’ volksstammen, dateert ook al van jaren her. Ik heb mij daar ook mee beziggehouden tijdens mijn studie Mediëvistiek aan de universiteit van Utrecht, die ik in 2005 heb afgerond.

Via Bake kwam ik in contact met Irma en Henk, een Nederlands stel dat sinds 1997 in de Allier woont. Hun boerderij en landgoed ‘La Lue’ ligt op een mooie plek in de buurt van het dorpje Agonges. Ze hebben een aantal gîtes en appartementen die ze verhuren, ze verzorgen table d’hôtes en last but not least: ze verhuren Solexen. 

Dat alles vormde het concept voor de Solexreizen, en met succes!

Daarnaast organiseer ik van 21-28 juni een schilderreis in de Vaucluse, onderdeel van de Provence. Het is het gebied waar wij al jaren onze vakantie doorbrengen in een piepklein dorpje midden in het natuurgebied de Luberon. Daar ontstond het idee om een reis samen te stellen, samen met Antoinet Dubbelman, beeldend kunstenaar en goede vriendin.

’s Morgens neem ik onze gasten mee naar de mooiste plekjes in de omgeving: de okergroeven van Roussillon (foto onder), het klooster Senanque bij Gordes, het eeuwenoude Fort de Buoux. Ook bezoeken we een tweetal Provençaalse markten en dwalen we door schilderachtige dorpjes. Dit alles vormt de bron van inspiratie van waaruit we in de middag gaan schilderen onder leiding van Antoinet.

Bij het schilderen is geen ervaring vereist! Vorig jaar hadden vijf van de acht deelnemers sedert de kleuterschool geen penseel meer in handen gehad en het plezier alsook de resultaten waren boven verwachting. We schilderen met de okertinten uit de omgeving. Irma Witte, onze gastvrouw tijdens de Solexreis, laat ons ook tijdens deze reis genieten van haar culinaire kunsten. Zij tovert de lekkerste maaltijden op tafel en verzorgt ook de picknicks onderweg. Nieuw dit jaar is dat zij ook bij het samenstellen van de maaltijden rekening houdt met de kleuren waarmee we schilderen, in overleg met Antoinet. We verblijven in een sfeervolle Provençaalse villa met zwembad. 

Deze beide reizen zijn volledig verzorgd en ‘all inclusive’ en kosten € 875,00 per week. Voor meer informatie en aanmelden: www.vagantes.nl

Foto’s: Vagantes/Nelleke Schiphorst

Nelleke Schiphorst
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *