Vaders willen meer tijd met kind doorbrengen

Het lijkt erop dat veel vaders in Nederland wel meer tijd met hun kind(eren) willen doorbrengen, maar hier niet de gelegenheid voor kunnen vinden. Wat is hier aan te doen?

Bijzonder hoogleraar Pedagogiek

Een interessant academisch figuur is wat dit betreft Renske Keizer. Zij is bijzonder hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zij onderzoekt dit soort vraagstukken en kijkt verder dan slechts strikte pedagogiek en psychologie. Ze kijkt ook voorbij de grens van Nederland en kijkt ook naar sociologische en demografische factoren. Dit soort vergelijkend onderzoek is zeer interessant en het kan ook daadwerkelijk nieuw licht schijnen op waarom de dingen zijn zoals zij zijn hier in Nederland.

Nederland en Scandinavië

De reden dat vaders niet een belangrijkere rol kunnen spelen in het leven van het kind kan zijn dat vaders vaak niet de gelegenheid krijgen. In het Scandinavische model is er sprake van tweeverdieners, met betere opvang en betere regels wat betreft ouderschapsverlof: ruim zestien maanden voor beide ouders. Zo’n regeling bestaat hier echter niet. Verder werken hier vaak vrouwen ook parttime, wat een financiële druk kan leggen op de vader als die meer tijd voor het kind zou willen vrijmaken.

Lees verder

Keizer signaleert interessante ontwikkelingen en zij gaat ook nog in op andere feiten, zoals de manier waarop de taalontwikkeling van een kind wordt bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van de vader. Er valt meer over te lezen in het artikel Meer aandacht voor rol vader in opvoeding op de website van Kinderopvang Totaal.

JeffS via Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *