Vader en zoon krijgen de Geest

Stomverbaasd was Henk van Os toen hij zijn zoon Pieter op tv hoorde zeggen dat zijn vaders liefde voor religieuze kunst was geboren uit ‘drang tot godsdienst’. Uit die verbazing is een briefwisseling ontstaan, gebundeld in ‘Vader en zoon krijgen de Geest’.
Een gezamenlijke, persoonlijke zoektocht naar wat geloven in deze tijd kan betekenen: niet meer van boven naar beneden, maar van beneden naar boven.

Henk van Os (kunsthistoricus, oud-directeur Rijksmuseum) en Pieter van Os (redacteur NRC Handelsblad) zijn dinsdagavond 24 april te gast in het Doperscafé (Amsterdam Singelkerk, 20.15 uur). Zie website voor meer informatie: www.doperscafe.nl

Over het boek: vader en zoon krijgen de Geest
Brieven over de drang tot godsdienst

Als jongetje geloofde Henk van Os al in God. En zijn geloof, dacht hij, was minstens zo oprecht als dat van Petrus. Om het te bewijzen, hoefde hij alleen maar even over water te lopen. En zo haalde Van Os natte voeten in het Paterswoldse meer.

Meer dan zestig jaar later verklaart zijn zoon Pieter dat de belangstelling voor religieuze kunst van zijn vader niet met zijn geloof te maken heeft, maar met ‘een drang tot godsdienst’. Van Os senior is verbaasd. En ook geïntrigeerd. Maar de materie blijkt zich slecht te lenen voor een gesprek bij een kopje koffie. En zo beginnen de twee een briefwisseling over geloofszaken, die jaren in beslag zal nemen.

In de brieven die vader en zoon elkaar schrijven, komt van alles voorbij. Indringende jeugdherinneringen aan sherrydrinkende dominees. Mystieke ervaringen bij de San Dominico in Siena en op het Spui in Amsterdam. Maar ook persoonlijke drama’s, als de plotselinge dood van een zusje, en later van een zoon, die tegelijk broer is. De gedachten die deze persoonlijke ervaringen oproepen, verdiepen ze met inzichten van filosofen, psychologen en (kunst) historici.

Wat is geloof? In het gesprek tussen vader en zoon probeert de zoon erachter te komen waarom zijn generatie de deur naar een georganiseerd geloofsleven helemaal heeft dichtgeslagen. De vader probeert grip te krijgen op zijn eigen geloof. Toch is hun uitgangspunt hetzelfde: het is tegenwoordig niet interessant meer te vragen wat niet te geloven, maar wat wel.

[bron: uitgeverij Balans]

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *