Uitschrijven kerk wordt makkelijker

De Rooms-Katholieke Kerk gaat het voor leden makkelijker maken om zich uit te schrijven. De bisschoppenconferentie heeft dat besloten omdat daar “heel veel onduidelijkheid over is”, zegt een woordvoerder.

Nu is het vaak ingewikkeld om je uit te schrijven als lid van de kerk. Mensen moeten zich melden bij de parochie waar ze gedoopt zijn en moeten tot soms wel vijf opzeggingsbrieven schrijven. Bovendien verschillen de procedures per bisdom en parochie.

Hoe de nieuwe uitschrijving precies in zijn werk gaat is nog niet uitgewerkt. De kerk kiest volgens de woordvoerder in ieder geval voor een “eenvoudige procedure”. Waarschijnlijk hoeven leden straks nog maar één brief te schrijven, aan de parochie waar ze ingeschreven staan of aan die waar ze gedoopt zijn. De nieuwe procedure wordt eind februari bekendgemaakt.

De kerk durft niet te voorspellen of zich straks meer mensen gaan uitschrijven. “Dat moeten we afwachten.”

Vorig jaar schreven zo’n 15.000 Nederlandse katholieken zich uit bij de kerk. Redenen zijn onder meer de misbruikaffaires in de kerk en de uitspraken van de paus over het homohuwelijk, aidspreventie en abortus. 

Bron: Kerknet
Foto: Peter Brooks 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *