Uitreiking landelijke Compassieprijs 2014

De Nationale Compassieprijs 2014 staat dit jaar in het teken van ‘Jeugd en Compassie’. Vijfentwintig organisaties stuurden inspirerende projecten in rond dat thema. Een jury van vijf deskundigen koos uit al deze projecten drie genomineerden, die op 11 april in Lochem hun project aan het het aanwezige publiek presenteren.

Zo vertelt Peter Leslie uit Breda hoe hij scholieren inspireert met het project Mindlab. Ook de stichting Moria is kandidaat. Moria biedt (ex)-gedetineerden door opvang, persoonlijke begeleiding en voorlichting toekomstperspectief. Charles Hamburger van de stichting de Deugdenboom legt uit hoe hij basisscholieren wakker maakt op het gebied van morele waarden (vriendelijkheid, behulpzaamheid, vertrouwen, moed en geduld).

Maar er is er één die de winnaar kan worden. Aan wie zal de Compassieprijs 2014 overhandigd worden? Wees erbij.
Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Reserveer daarom tijdig via kompassielochem@gmail.com.

Prijs
De Compassieprijs bestaat uit een compassielamp en een bedrag van 1.000 euro. De prijs bestaat sinds 2011 en wordt elk jaar in een andere categorie uitgeloofd.

Eerdere winnaars
In 2013 werd de prijs uitgereikt in de categorie media en ging hij naar Marjolein Onvlee voor haar media project Radio Steunkous voor ouderen in Amsterdam. In 2012 won Ambrose Ongwen (categorie sport) en in 2011 Bright O’Richards (categorie kunst en cultuur).

Programma
13.30 – 14.00 uur: Inloop
14.00 – 14.10 uur: Opening door mw. Edith van Duijn, voorzitter Gudula Foundation.
14.10 – 14.30 uur: Toespraak van wethouder Wilma Heesen over Jeugd en Compassie
14.30 – 15.15 uur: Presentatie van de 3 genomineerde projecten.
15.15 – 15.45 uur: Pauze
15.45 – 16.00 uur: Muzikaal intermezzo met Compassie lied – Josée v/d Staak & Band
16.00 – 16.30 uur: Prijsuitreiking door juryvoorzitter Bright O’Richards
16.30 – 17.30 uur: Afsluitend drankje

Basis van Compassie
Je kunt de basis van compassie terugvinden in de leefregel ‘Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden’. Van de prijswinnaar wordt verwacht dat hij of zij een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse samenleving die de toepassing van dit principe bevordert. De jury heeft daarbij nadrukkelijk gekeken naar de overdraagbaarheid van de geleverde bijdrage.

Mensen uit alle geledingen die in Nederland àls jongeren, of mèt jongeren werken en daarbij compassie bevorderen, konden zich laten nomineren voor de prijs. Dat kon op allerlei gebieden zijn: kunst, sport, muziek, natuur, vrije tijd, vrijwilligerswerk.

Sponsors
De uitreiking van de jaarlijkse Compassieprijs wordt mede mogelijk gemaakt door vier vrijzinnige geloofsgemeenschappen in Nederland: de Remonstrantse Broederschap, Doopsgezinde Broederschap, Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB en het Apostolisch Genootschap.

Voor de organisatie tekenen jaarlijks wisselende lokale compassiebewegingen. De uitreiking in 2014 wordt georganiseerd door de Gudula Foundation en de KomPassie groep in Lochem en vindt plaats op 11 april in het Gemeentehuis van Lochem.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *