Tweede Kamer zonder God?

12 September: een zwarte dag voor het CDA. Van een decennialang gekoesterde positie in het centrum van de bestuurlijke macht, werd het CDA met een schamele 13 zetels terugverwezen naar een plaats aan de zijlijn.

Was dit nu het resultaat van de secularisatie en ontzuiling van de Nederlandse samenleving? Was het een te groot geschreven ‘C’ of werd die ‘c’ juist te klein gespeld? Was het de samenwerking met de PVV? Of ontbrak simpelweg het grote verhaal? 

Ondertussen bleef de SGP gewoon zichzelf. Even had fractieleider Van der Staaij mogen aanschuiven op de achterbank van Rutte, maar nu de gereformeerde steun niet meer nodig was, werd de partij weer genegeerd als tevoren. En de ChristenUnie? Die likte nog de wonden van het deelnemen aan de harde werkelijkheid van meeregeren onder Balkenende IV… Maar wat had die macht eigenlijk gebracht? 

Na de gloriedagen lijkt de winter ingetreden voor de christelijke politiek. 

In het drieluik ‘Tweede Kamer zonder God’ beschouwt Andries Knevel de christelijke politiek in Nederland. Hij praat met de kopstukken van het CDA, de CU en de SGP: Sybrand Buma, Arie Slob en Kees van de Staaij. Maar ook filosofen, christelijk leiders en politiek deskundigen komen aan het woord. En christenen die vanuit hun overtuiging politiek actief zijn, maar dan binnen een reguliere partij. 

Een tijdreis door het verleden, langs het heden en naar de toekomst van christelijk Nederland. Met verhalen over passie en gedrevenheid, twijfels, veranderende thematiek en grote vragen.

2, 3 en 4 januari, 23.38 uur, Nederland 2

Bron: EO.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *