TV serie Black Jesus

Adult Swim heeft niet lang geleden een nieuwe interessante serie gelanceerd: Black Jesus. Hoe zet deze serie Jezus neer?

Historisch accuraat?

Het gaat hier om een comedy serie. De vraag of deze serie ook maar enigszins een historisch accuraat beeld van Jezus neerzet is dan ook volstrekt niet aan de orde. Het gaat juist om een comische interpretatie van de figuur van Jezus. Dat wordt dan ook gedaan en Jezus wordt vaak voorgesteld als iemand die houdt van wiet roken, als iemand die op de zak van anderen leeft en als iemand die niet weet waar hij het over heeft. Dat is allemaal misschien niet zo erg, want het gaat juist ook om een comedy serie en het neerzetten van een provocerend beeld hoort daar dan ook bij. Jezus met een ghetto sausje is dan part of the fun.

Alleen maar comedy?

Iedereen zal deze serie uiteraard anders interpreteren, maar hij laat toch wel de ruimte om ook wat dieper naar de figuur Jezus te kijken en je voor te stellen wat hij zou doen als hij nu in een ghetto van Los Angeles terecht zou komen. Hij heeft een plan om goed te doen voor de buurt, hij helpt mensen en staat ze bij met raad maar maakt geen misbruik van zijn krachten (die hij in de serie wel heeft, al wordt daar zeer incosequent mee omgesprongen. Maar nogmaals: het is een comedy serie). Op een gegeven moment heelt Jezus een groep die hem en zijn vrienden aanvalt en afperst. Een van zijn volgelingen wordt boos, waarop Jezus hem vraagt “what’s so hard about love and kindness?”. Het idee dat een leven van dienstbaarheid en compassie niet gemakkelijk is wordt door de serie, tussen alle grappen door, soms wel bevestigd.

Controverse

Hoewel de serie eigenlijk lichte inspiratie met onschuldige comedie lijkt te willen samenbrengen zorgt de serie, het valt haast te verwachten, wel voor controverse. Er klinken veel scheldwoorden, er wordt geschoten, het is geen mooie wereld die erin te zien is. In een artikel op ChristianPost.com is te lezen dat veel christenen en groeperingen zoals One Million Moms oproepen om de serie te stoppen omdat het Jezus in verband zou brengen met dit soort geweld en rauwe omgangsvormen.

Tegelijkertijd is het toch geen slecht gedachtenexperiment en zouden er ongetwijfeld mensen te vinden zijn die het aannemelijk vinden dat Jezus zich met de verschoppelingen in Compton zou ophouden, midden in het bestaan vol van onzekerheden, gevaren en onvolkomendheden, en met hen een nieuwe gemeente zou willen stichten als hij nu ter aarde zou komen.

Bekijk ook de officiële site van de serie Black Jesus.

Bekijk de trailer hieronder

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *