The Meaning of Money, tot slot

Is alles gezegd? Zeker niet. Maakt geld gelukkig? Zeker niet. Maakt geld ongelukkig? Zeker niet. Maar wat dan, in godsnaam. Door Zinweb Redactie.

Toen we er drie maanden geleden aan begonnen, was het de tegenstelling die wrong. Ergens zat pijn. Maar zonder wrijving geen glans, is een oud gezegde. De lastige verhouding tussen zingeving en geld. De verhouding tussen goed leven en een leven om geld te verdienen. De verhouding tussen geluk en geld. Misschien was de belangrijkste, maar tegelijkertijd enorm uitgeholde, vraag wel of geld dan gelukkig zou maken. Een interessante vraag? Uiteindelijk bleek de vraag niet zo relevant.

Onderzoek wijst uit dat een stijging van inkomen een stijging van geluk betekent, zoals we eerder al meldde. Dat onderzoek deden wij niet over, wel verkenden wij verschillende aspecten van geluk, zingeving en geld. De verhouding tussen kunst en geld, en persoonlijke verhandelingen in verschillende delen over of geld en geluk überhaupt met elkaar te maken hebben en natuurlijk een tweeluik over geld in de Bijbel. Dit werd afgewisseld met interviews en achtergrondverhalen.

Wat blijft is een misschien wat onbevredigend gevoel. We zijn er niet uit. Er is geen antwoord op de vraag hoe geld en geluk in onze maatschappij een rol spelen. We hebben alleen bevestigd dat ze een rol spelen en dat ze stuivertje wisselen als het gaat om de belangrijkheid binnen onze maatschappij. Misschien is dan de conclusie van het onderzoek van Kahneman en Deaton wel het meest accuraat. Geld maakt even gelukkig, maar teveel geld niet meer. Het effect van geluk door geld houdt op als de grens van €75.000 bereikt is.

Dan nog is het de vraag of al die effecten toe te schrijven zijn aan geld alleen, of vooral aan de betere omstandigheden die het geld mogelijk maken. Met €75.000 euro kan je net wat eenvoudiger wonen, je kinderen eten geven en de dingen doen die je graag wil doen. Daarboven is het luxe en van luxe wordt je niet gelukkig. Tenminste, niet van luxe op zich. De situatie kan gelukkig maken. Je kunt best gelukkig worden van een duur glas wijn op een mooie plek in de Stille Zuidzee. Maar als je gezelschap vervelend is maakt die wijn en die plek het niet goed. Een glas ranja op een industrieterrein in Waddinxveen met de leukste mensen van de wereld maakt je veel gelukkiger. En dat zal wel altijd zo blijven.

Zinweb.nl sluit dit boek en gaat door met het volgende in de hoop jullie lezers geholpen te hebben bij het vraagstuk aangaande zingeving, geluk en geld. Dat wat geld kan, kan zingeving en andersom. Dat wat geluk kan kan geld je nooit geven. Maar helemaal los staan ze niet en elkaar te bijten hoeven ze ook niet. Zonder wrijving geen glans? De wrijving valt wel mee. De glans gelukkig niet.

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *