Toegeven maakt menselijk

Ayaan Hirsi Ali werd verguisd, zwaar beveiligd en vluchtte naar Amerika om in de luwte tot inzichten te komen. Ze bleef schrijven en in haar nieuwe boek maakt ze een opmerkelijke draai in haar vaste overtuigingen aangaande de, door haar zo bekritiseerde, islam.

Nederland

Al vanaf het moment dat Hirsi Ali de overstap maakte van de PvdA naar de VVD houdt ze de gemoederen bezig. Als vluchteling en moslim vertoefde ze in dezelfde contreien als islamcriticasters als cabaretier Hans Teeuwen en de vermoorde regisseur en columnist Theo van Gogh. Ze was heel kritisch op haar eigen islam en zag de islam als het grootste kwaad in de wereld. Uitspraken als ‘geweld is inherent aan de islam’ en ‘het nieuwe fascisme’ behoorde tot haar discours als het over de islam ging. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, kunnen we nu stellen. Vergeten wordt namelijk dat Hirsi Ali wel degelijk verstand heeft van de materie en zich al tientallen jaren inzet voor deze zaak. Nu ze in de luwte in Amerika kan nadenken komt die kant van haar weer naar voren. De realiteit en de actualiteit helpen haar daarbij.

Ketters

In haar nieuwe boek Ketters geeft Hirsi Ali blijk van een heel nieuw inzicht aangaande haar kritiek op de islam. Door de aanslagen van Boko Haram, Al Shabaab en IS kruipen moslims en niet-moslims dichter naar elkaar toe. Vanuit de moslimwereld gaan steeds meer stemmen op voor een tolerante islam en wordt er gepleit voor religieuze hervormingen. Tegelijkertijd begint de Westerse wereld in te zien dat de islam wel degelijk ‘een dodelijke bedreiging kan vormen voor de vrijheid van meningsuiting’. Hiermee verandert de houding van Hirsi Ali in de basis niet van haar eerdere standpunten, maar de belangrijste verandering is dat ze inziet dat er natuurlijk wel moslims zijn die willen veranderen. Ze ziet zelfs in dat geweld niet inherent is aan de islam. “De Arabische Lente heeft laten zien dat moslims wel degelijk vatbaar zijn voor hervorming. Ik had het gewoon mis”.

Krachtig

Hirsi Ali schaart zich met deze boodschap in een veel betere positie om tot dialoog te komen. Tegelijkertijd is toegeven van fouten zo mogelijk het allerpersoonlijkste wat je kunt doen. Hirsi Ali laat hiermee niet alleen zien dat ze bereid is om haar nek uit te steken, maar dat ze tegelijkertijd bereid is om terug te keren op haar schreden als kennis haar daartoe dwingt. De boodschap van Hirsi Ali blijft dezelfde: een kritische blik op de islam, maar het over één kam scheren van alles wat moslim is heeft ze afgezworen. Nu kan de discussie over de islam en geweld weer gevoerd worden en kunnen we samen zoeken naar oplossingen.

De kracht van het toegeven van een fout is inmens. Het maakt de grootste klootzakken menselijk en het maakt de grootste schreeuwlelijkerds benaderbaar.

Lees het artikel over Ayaan Hirsi Ali en haar nieuwe boek hier.

En de recensie van het boek op ZInweb vindt u hier.

Photo Credit: Crouchy69 via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *