Tim van der Vliet bij Proefplaats Café

Van Der Vliet zegt dat zijn moeder hem al vertelde: “Jij bent heel intuïtief.” Dat thema van intuïtie blijft gedurende de hele Proefplaats Café avond van 10 april terug komen. Al aan het begin van de avond legt Van Der Vliet de aanwezigen voor: “Als je je passie wilt volgen, dan denk ik dat er geen regels om te volgen zijn behalve de regels die jouw intuïtie je geeft.”

Likes and loves

Het maakt van passie eigenlijk iets vloeibaars. Iemand in de zaal merkt ook op dat wat nu je passie is, dat morgen misschien niet meer is. Die verandering en dynamiek moet je ook altijd in de gaten houden. Van Der Vliet geeft er ook wel methodes voor. “Hoe je erachter komt wat je dromen zijn, is in je dagelijks leven op je gevoel letten,” legt hij uit. Hou bijvoorbeeld een “What Makes Me Happy List” bij. Schrijf gewoon zo nu en dan eens op wat je leuk vindt, van pizza eten tot armoede uit de wereld helpen.

Meestal springen daaruit wel een aantal dingen in het oog, of kun je een patroon zien, kun je dichter bij de “Things I Love List” komen. Maar wat daar allemaal op staat en hoe dat samenhangt, dat kan allemaal veranderen. Zo’n lijstje voor jezelf maken is dan een instrument om die veranderingen in het oog te houden. De groep brengt deze oefening ook in praktijk, waar iedereen een like-list voor zichzelf opstelt. Het is verbazingwekkend hoe leuk het eigenlijk is en hoe uitzonderlijk het tegelijkertijd is dat mensen zoiets bewust doen.

Iedereen maakt shit mee

Het bijhouden van zo’n lijst is ook een manier om meer betrokken te zijn op dingen die je leuk vindt, in plaats van op dingen die je niet leuk vindt. “Dat is iets heel simpels, maar iets heel krachtigs,” merkt Van Der Vliet op. Het kan ook helpen om anders te leren kijken naar wat je niet leuk vindt. Hou je niet van in de trein zitten en baal je er van dat dat elke dag moet? Verheug je dan om het feit dat je weer naar huis mag, of weer naar je werk als je daar erg van houdt. Het bijhouden van wat je leuk vindt stelt je beter in staat om anders naar je eigen situatie te kijken.

Van Der Vliet voegt bovendien toe dat zelfs in de meest benarde situaties er wel een lesje te leren valt. “Situaties zijn in principe neutraal, maar als je iets als negatief ervaart dan heeft dat met jouw perceptie te maken van de situatie”, zo legt hij uit. Iedereen maakt wel “shit” mee, zo stelt hij, maar als je leert hoe je daar mee om kan gaan kun je er pas uit komen.

Intuïtie en gut feeling

Van Der Vliet stelt dat we nu bezig zijn een evolutionaire sprong te maken. Die sprong komt volgens hem neer op: “Herken je je intuïtie, en zo ja, durf je daarop beslissingen te nemen?” Wat wordt er dan onder intuïtie verstaan? Een soort “gut feeling”, zo beschrijft hij, stevig op de onderbuik slaand. Dat klinkt misschien heel stoer, maar eigenlijk is dit vrij van ego, zo legt hij vervolgens uit.

Hij beschrijft het aan de hand van wat hij noemt de “goede handelaar”: “Een goede handelaar is een handelaar die geld verdient zonder al te veel risico, en een goede handelaar heeft maar twee eigenschappen: een goede handelaar heeft weinig ego en staat in het moment.” Angst en hoogmoed worden als eigenschappen van ego genoemd, die er vaak voor zorgen dat je te weinig of juist te veel risico neemt. Dat kan goed zaken doen in de weg zitten.

Je angsten aanzien

Het klinkt erg mooi, om te staan tussen angst en overmoed in, gericht op leuke dingen en dingen die niet leuk zijn beschouwend als wijze leraren. Maar hoe kom je daar precies? Hoe leer je je intuïtie kennen?

Er worden nog wel wat eenvoudige oefeningen gegeven die je uit je vaste gedachtepatronen kunnen breken. Vragen als “stel je hebt al het geld van de wereld (of nog maar vijf jaar te leven, of zelfs nog maar vierentwintig uur), wat zou je dan doen?” kunnen hieraan bijdragen. Maar toch lijkt een benadering zoals Van Der Vliet die voorstaat op een talent. Als je eenmaal hebt ingezien wat een situatie je te leren heeft lijkt het resultaat vanzelfsprekend, maar hoe ontwikkel je het talent om tot die inzichten te kunnen komen?

Eerlijk zijn over je angsten, toegeven dat je ze hebt, maar niet denken dat jij je eigen angsten bent en je kwetsbaar op durven stellen zijn allemaal zaken die kunnen helpen. Het kan je bevrijden van leven in een kramp, en kan je in staat stellen met wat meer gezonde afstand naar je situatie te kijken. “Ga identificeren wat je angsten zijn, en dat dan omdraaien, juist aanzien, om te kijken wat er mogelijk voor een liefde achter zit,” vat Van Der Vliet het samen. Publiek spreken geeft hij als voorbeeld van iets wat ontzettend eng is en tegelijkertijd een van de leukste dingen om te doen.

Het spontane antwoord

Hoe kun je een situatie bevragen waardoor je er een lesje uit kan leren? Welke vragen kun je stellen op zo’n moment? Van Der Vliet stelt: “Ga na: wat voel ik? Ik voel pijn. Dan: Wat gebeurt hier nu echt? Wat is hier echt aan de hand? Daar komt dat uitzoomen.” Het maakt het erg operationeel, met concrete vragen die je een situatie kunt stellen.

Toch, de laatste vraag, “wat kun je met die situatie?” lijkt nooit echt een vraag te kunnen worden. Als je eenmaal weet wat er echt gebeurt, uitgezoomd en wel, ben je bij de les die er te leren valt, en dient het antwoord zich spontaan aan, als vanzelf volgend op de ontvankelijkheid die door een situatie begrijpen ontstaat. Dat lijkt toch een kwestie van intuïtie te blijven.

Foto: Tim van der Vliet en gespreksleidster Floor Franck.

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *