Tien geboden (5)

Deze zomer wijdt Rini Rikkert een serie aan Bijbelwoorden die bijna iedereen wel kent: de tien geboden. Op sommige plaatsen worden ze nog iedere zondag voorgelezen.

Het vierde gebod luidt: ‘Houd de sabbat in ere als een heilige dag’. Dit gebod staat precies op de scheiding van de geboden die op God betrekking hebben, en die welke de verhoudingen tussen de mensen onderling willen regelen. Het is ook op twee verschillende manieren overgeleverd: de uitleg in Exodus 20 is anders dan die in Deuteronomium 5. Dit voor de kenners onder ons! Bijbelgeleerden maken daaruit op dat sommige geboden in de loop der tijden door toevoegingen zijn uitgebreid, meestal als gevolg van de groei van theologische opvattingen. Grote kans dat het begonnen is met tien eenvoudige korte regels.

Het christendom besloot de dag van de opstanding van Christus voortaan als heilige rustdag te beschouwen, en dat werd de zondag. Ooit was dit gebod een enorme vooruitgang: mensen kregen een dag per week vrij. Niet alleen maar werken, je leven lang, maar ook tijd en ruimte om tot rust te komen en gelegenheid om je te richten op diepere waarden. Dat kan je doen door naar de kerk te gaan, maar dat wordt in de bijbel nergens voorgeschreven. Waarschijnlijk omdat het zo vanzelfsprekend was. Dat is het tegenwoordig niet meer, zelfs niet voor mensen die kerkelijk betrokken zijn. In deze drukke tijden hebben we vaak vooral behoefte aan een vrije dag waarop even niets hoeft. Toch is en blijft het een mooie manier om de zondag een invulling te geven die boven het gewone en alledaagse uitreikt. Een heilig moment inlassen, in alle drukte van het gewone aardse bestaan. Ik kan het aanbevelen!

Rini Rikkert
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *