Tien Geboden (3)

Deze zomer wijdt Rini Rikkert een serie aan Bijbelwoorden die bijna iedereen wel kent: de tien geboden. Op sommige plaatsen worden ze nog iedere zondag voorgelezen.

Het tweede gebod luidt: ‘gij zult geen gesneden beeld maken’. Daar is in de traditie verschillend op gereageerd: soms worden álle beelden verboden, soms alleen beelden van God. Van de geschiedenisles herinneren we ons misschien nog ‘de beeldenstorm’: protestanten in hun eerste bekeringsijver sloegen toen in de katholieke kerken alle beelden tot puin. Nog steeds zijn vanwege dit gebod protestantse kerken kaal. Waarom dit gebod? Wat is er zo erg aan een mooi beeld? Ik kan me voorstellen dat het te maken heeft met macht. Wie, zoals toen het geval was, gelooft dat het beeld zelf de god representeert, als het ware de god ‘is’, die denkt met het bezit van een beeldje ook de god zelf te bezitten. Niets zo erg als mensen, die denken dat ze God in hun zak hebben. Die zijn niet meer in staat om echt te luisteren, andere meningen serieus te nemen. Er is nog een reden: als je, zoals toen, denkt dat dit bepaalde beeld god zelf is, dan kan God nooit meer veranderen, groeien. Zo leer je er nooit meer wat bij, en dat zou jammer zijn.
Ik geloof niet dat afbeeldingen en beelden in deze tijd nog diezelfde lading hebben. Wij zien ze hoogstens als wegwijzer, of als kunst. Ik heb verschillende beelden in huis, en geniet daar elke dag van. Toch heeft zo’n gebod nog zin, als je kijkt naar alles waar we in onze maatschappij een afgod van maken, of waar we beelden creëren die nauwelijks iets met de werkelijkheid te maken hebben… 

Rini Rikkert
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *