Tien geboden (2)

Deze zomer wijdt Rini Rikkert een serie aan Bijbelwoorden die bijna iedereen wel kent: de tien geboden. Op sommige plaatsen worden ze nog iedere zondag voorgelezen. 

Het eerste gebod luidt: ‘Vereer naast mij geen andere goden.’ Toen, al die eeuwen geleden, was dat een belangrijk item. In Israël was het nog lange tijd vanzelfsprekend dat er vele goden bestonden. Ieder volk had zijn eigen godenpaar of godenfamilie, met de bijbehorende verhalen, tempels en priesters. De verering van die goden bepaalde voor een belangrijk deel de identiteit van dat volk, het was iets wat je met elkaar deelde, waar je elkaar in herkende. Een andere god vereren stond al gauw gelijk aan verraad van je eigen land. Later geloofden de Israëlieten dat er niet vele goden waren, maar slechts één, en kreeg dit gebod een nieuwe betekenis. Bij andere volkeren stonden ze dan ook bekend als de ‘heidenen’, omdat ze weigerden te geloven dat al die andere goden echt bestonden!

In deze tijd kan je dit gebod ook op vele verschillende manieren toepassen. Wat vereren, of aanbidden wíj, waardoor we nauwelijks of geen aandacht meer hebben voor de dingen die er in het leven écht toe doen? Onze ‘andere goden’ hebben een nieuw jasje gekregen, het gaat nu om verslavingen van allerlei soort. Het kan ook de TV zijn, of een uit de hand gelopen hobby, je werk, of zelfs vrijwilligerswerk voor de kerk: alles wat je helemaal opslokt, alles waarvoor je niet meer in vrijheid een keuze maakt, maar waarvan je het gevoel hebt dat je niet zonder kan. Dan kom je namelijk niet meer toe aan het genieten, de dankbaarheid voor dit leven, dat prachtige cadeau van God.  

Rini Rikkert
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *