duurzaamheid

Tien documentaires over duurzaamheid die je gezien moet hebben

Online zijn er veel interessante documentaires over het onderwerp duurzaamheid te vinden. Zinweb zette er tien op rij.

No impact man

Een jaar lang geen vlees, wasmachine, tv, cosmetica of vervoer. De Amerikaan Colin Beavan wilde zijn impact op zijn omgeving drastisch verkleinen en deed met zijn gezin een experiment: No impact man.

Digitaal voedsel

Hoe gaan wij de wereldbevolking van negen miljard in 2050 van voedsel voorzien? In Nederland, België en Silicon Valley zijn diverse start-ups begonnen om met technologie en nieuwe distributiesystemen oplossingen te vinden. Tegenlicht maakte een documentaire over dit vraagstuk.

The tiny house people

Sommigen zouden er claustrofobisch van worden, wonen in een piepklein huisje, anderen ervaren het als een grote rijkdom om minimalistisch en zelfvoorzienend te leven. In deze documentaire komen bewoners van diverse kleine huisjes aan bod. Hoe leven zij? Wat heeft het hen gebracht?

Zelfvoorzienend met behoud van comfort

Matthieu Smakman wil een woongemeenschap in Purmer opzetten waar bewoners zelfvoorzienend leven. Hij krijgt tijdens dit streven te maken met overwinning en tegenslag. Lukt het hem om zich vast te houden aan zijn idealen? Kijk de documentaire hier.

Eeuwige moes

Ruurd Walrecht bouwde, onder de projectnaam de Oerakker, een grote collectie van honderden met uitsterven bedreigde gewassen. Opeens vertrekt hij naar Zweden. Zijn collectie is overgebracht naar de genenbank in Wageningen, één van de weinige plekken waar het belang van zijn werk serieus wordt genomen. Klik hier voor de documentaire Eeuwige Moes.

The Yes men are revolting

Andy en Mike, twee beruchte activisten die stunts uithalen om aandacht te trekken, willen de planeet redden. Na The Yes Men en The Yes Men Fix the World wordt in The Yes Men Are Revolting hun persoonlijke kant belicht. Ze lopen beiden tegen de veertig, hebben door het gezinsleven minder tijd om actie te voeren en nemen hun manier van campagnevoeren eens kritisch onder de loep. Heeft het eigenlijk wel zin?

Off the grid

Alexander Oey reisde door de Verenigde Staten en filmde gemeenschappen die het heft in eigen hand hebben genomen tijdens de crisis. Zo heeft Great Barrington, Massachusetts, een eigen munt, zorgt radiopresentator Alex Jones uit Austin, Texas, voor zijn eigen elektra en watervoorziening en heeft de boeddhistische burgemeester in Sandpoint, Idaho, de Amerikaanse droom ingeruild voor duurzame oplossingen. Zijn deze gemeenschappen de juiste weg ingeslagen? Kijk Off the grid hier.

The iceberg riders

Kunstenaar Ap Verheggen wil aandacht vragen voor het smelten van zee-ijs en de situatie van de Inuit. Daarom plaatst hij bovenop een ijsberg in Groenland een kunstwerk. Tijdens het project ondervindt het team de invloed van klimaatverandering en moeten ze tegenslagen overwinnen om hun doel te bereiken. Klik hier voor de documentaire.

Afval is voedsel

Je kunt afval verbranden, bedekken of lozen, maar hoe je het wendt of keert het komt altijd weer via ons drinkwater, de lucht of voedsel ons lichaam in. William McDonough en de chemicus Michael Braungart spreken over de oplossing. Afval is voedsel!

Gasland

Filmmaker Josh Fox kan zijn land leasen aan een gaswinningsbedrijf. Het levert hem 100.000 dollar op. Maar Fox vertrouwt het niet. Het is het begin van een roadmovie langs schaliegasboorputten in de Verenigde Staten die vaak zorgen voor vervuiling en gezondheidsklachten bij bewoners. Deel 1 is hier te zien.

Foto: musicFactory lehmannsound via pexels

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *