'Theologie moet claim op waarheid opgeven'

“Mensen hebben geen behoefte meer aan godgeleerden die de waarheid in pacht hebben, maar aan theologen die oude en nieuwe spirituele bronnen kunnen duiden”, stelt Ruard Ganzevoort in zijn pamflet, dat vrijdag verschijnt. 

“We hebben theologen nodig die buiten de veilige kaders van kerken en religieuze tradities durven te stappen. Anders verdwijnt de theologie in de marge van de samenleving”, aldus prof. dr. Ganzevoort, hoogleraar Praktische Theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Eerste-Kamerlid voor GroenLinks. 

Volgens Ganzevoort hebben de meeste mensen, ook kerkgangers, zich allang aan het gezag van kerk en christendom onttrokken. “Behalve aan religieuze tradities ontlenen zij betekenis aan films, soaps en popmuziek. Aan high culture zoals de film Breaking the Waves van Lars von Trier, maar vooral aan uitingen van low culture zoals Zij gelooft in mij en Droomland. Onze seculiere samenleving heeft behoefte aan religieuze trendwatchers”, aldus Ganzevoort. 

Spelen met heilig vuur is het tweede pamflet voor de Nacht van de Theologie. Ook dit jaar vindt dit ‘boekenbal’ voor theologen op 21 juni plaats, dit keer op de SS Rotterdam. Het thema is ‘Stromend erfgoed’. 

Bron: RKK via Kerknieuws.nl
Foto:  
Ruard Ganzevoort/Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *